Túra a múltban – Áchim L. Andrásra emlékeztek Békéscsabán

2022. május 13. 17:00 | Szabó Judit

A Munkácsy Mihály Múzeum és a Szlovák Önkormányzat Áchim L. András halálának 111. évfordulója kapcsán május 13-án, pénteken kora délután dottózással egybekötött Áchim-emlékutat és kiállításmegnyitót szervezett a résztvevőknek.

Az érdeklődők a Munkácsy Mihály Múzeumtól indultak kisvonattal Áchim L. András szülőházához a Kastély utcára. Itt Forrainé Kovács Márta a parasztpolitikus éveit mutatta be. A múzeum történésze elmondta, hogy szerették volna folytatni a hagyományt, de kicsit másképp.

– Úgy gondoltuk, hogy most egy kicsit másképp csináljuk. Eljöttünk ide a Kastély utcára és itt van egy meglepetésvendégünk, Áchim L. András dédunokája, a kedves feleségével – emelte ki Forrainé Kovács Márta.

A Kastély utca után a kisvonat, a parasztpolitikus városi házához szállította az érdeklődőket. Áchim L. András dédunokája mondott néhány gondolatot a vonaton ülőknek, valamint a behir.hu stábjának.

– Megtiszteltetés, hogy meghívtak a múzeum dolgozói erre a napra és nagyon megtiszteltető a család számára is, hogy ápolják a hagyományokat és ápolják Áchim L. András emlékét – emelte ki Medvegy Iván.

A dottó vonat következő állomása az Evangélikus nagytemplomhoz vezetett, ahol Kiszely Andrásnak, a Szlovák Önkormányzat elnökének köszönhetően eddig még nem látott, rendhagyó módon emlékeztek meg Békéscsaba híres szülöttéről.

– Ez a legfőbb törekvésünk, hogy Áchim L. András méltóképpen a helyére kerüljön a csabai panteonban. Minden olyan akcióban részt veszünk ami hozzá, vagy a munkásságához kötődik – emelte ki az elnök.

Kiszely András hozzátette, hogy elindítottak egy aláírásgyűjtést, amelyet egy javaslat formájában nyújtanak be majd a őszi városi közgyűlés elé, hogy a parasztpolitikus is megkapja a neki járó díszpolgári elismerést.

Az emlékút utolsó, a Szlovák Tájházban lévő állomására már gyalogszerrel érkeztek a résztvevők.

Galéria

További programok »

Itthon

FEL