Túl az első havazáson: nem volt fennakadás Békéscsabán

2016. január 5. 16:50 | Varga Diána

Békéscsabán mintegy 200 utcát tisztítottak meg az idei év első havazása után. A közel három centiméteres csapadék nem okozott nagyobb fennakadásokat a városban, ám a közlekedők arra panaszkodnak, hogy csúszósak az utak. Hó-körképünk következik.

Az év első munkanapján még ilyen sűrűn hullott a hó Békéscsabán. Egy nap alatt körülbelül 3 centiméternyi csapadék esett a megyeszékhelyen. A várost érintő főbb közlekedési szakaszok, így a 44-es, a 46-os és 47-es út síkosság mentesítéséről a Magyar Közút Békés megyei szakemberei gondoskodnak. 

Békéscsaba gyűjtőutcáin tavaly év vége óta a TAPPE Kft. végzi a hókotrást. Az eddig szemétszállítással foglalkozó cég modern gépekkel, összesen 615 ezer négyzetméternyi területen tisztítja a város úthálózatát. Ha leesik a hó, a síkosság mentesítést az önkormányzat rendeli el, ekkor állnak szolgálatba a hókotrók. Bondár Lajos, a TAPPE műszaki igazgatója elmondta: január 4-én délután háromkor rendelték el Békéscsabán a síkosság mentesítést, hat teherautóval és ugyanennyi kistraktorral dolgoztak a város előre meghatározott útvonalán.

A havazás egyebként nem okozott nagyobb fennakadást a városban, a legtöbb helyen időben el tudták végezni a csapadék eltakarítását. Ám az általunk megkérdezetteknek vegyes volt a véleménye arról, mennyire nehezíti a közlekedést a leesett hó-mennyiség. Az általunk megkérdezett egyik autós azt panaszolta, hogy ha időben felszórták volna az utakat homokkal, jobb volna a közlekedés az utakon, egy kerékpáros hölgy pedig arról számolt be, hogy habár a Lencsési lakótelepen szépen eltakarították a havat a járdákról, a város néhány pontján akadnak problémák. Azt is hozzátette: ez a tél velejárója, jobban oda kell figyelni. Egy buszra váró fiatalember is osztotta ezt a véleményt, szerinte külföldön ennyi hótól meg se rezzen senki, így nem is érti, miért okoz sokszor problémát a hó a közlekedőknek.

A következő napokban egyébként már nem számíthatunk jelentősebb mennyiségű hóra, legfeljebb havas, illetve ónos esőre. Ám az utak emiatt is csúszóssá válhatnak, ezért a szakemberek fokozott óvatosságra intik a közlekedőket.

 

FEL