Tudományos élményközpontot avattak Békéscsabán

2018. november 13. 09:51 | Horváth Szabolcs

Hétfőn nyitotta meg kapuit az Ember és Környezete Természettudományos Élményközpont Békéscsabán, a Békés Megyei Könyvtárban. Az intézmény és az Életfa Alapítvány közös konzorciumban nyerte el a fejlesztéshez szükséges közel 300 millió forintot.

Az élményközpont a természettudományokra épül, ahol a fiatalok együttgondolkodással, közös, kreatív együttműködéssel alkothatnak, egyúttal közel kerülhetnek a környezetvédelemhez is.

 – A digitális labornak vajon a könyvtárban a helye? Vajon ez lehet a közművelődési intézmények megújulásának útja? Igen, lehetséges, hogy a könyvtáraknak a digitalizáció során beszűkülő egyik oldalát gyakorlatias, közösségformáló, műhelyszerű térrel kell kialakítani – fogalmazott az avatón Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár.

Közel 7000 gyermek ismerkedhet napi rendszerességgel az új berendezésekkel, élménypedagógiai módszeren keresztül.

 

 

– Az úgynevezett soft-skillek, készségek, képességek felértékelődnek, ide tartozik az alkalmazkodóképesség, a kreativitás, a kritikus gondolkodás is. Gyorsan változik az a világ, amelyben meg kell találnunk a helyünket és a szerepünket – emelte ki Koszecz Sándor projektmenedzser.

A könyvtári jelenlét újdonsága abban áll, hogy a bibliotéka felismerte a "makerspace", vagyis az alkotás, az együttgondolkodás fontosságát.

– A könyvtárban lesz majd egy Digilabor nevű tér, amelyet arra terveztünk, hogy a bölcsődéstől a nyugdíjasig mindenki tudjon informatikai eszközöket használni – tájékoztatott a könyvtár igazgatója, Rakonczás Szilvia a bibliotéka további, még be nem fejezett fejlesztéséről.

Itthon

FEL