Tudnivalók az üzemi balesetről és a foglalkozási megbetegedésről

2020. december 14. 08:32 | behir

Társadalombiztosítási szempontból üzemi baleset az, amelyik a biztosítottat a foglalkozása körében végzett munka közben, vagy azzal összefüggésben éri.

A munkába menet vagy onnan hazafelé menet elszenvedett baleset üzemi baleset. Szintén üzemi balesetnek minősül a közcélú munkavégzés vagy az egyes társadalombiztosítási ellátások igénybevétele során bekövetkezett baleset is. Üzemi baleset vagy foglalkozási betegség esetén baleseti ellátás jár.

Foglalkozási megbetegedés a munkafolyamat során előforduló tényezőkre visszavezethető, munkavégzés közben bekövetkezett egészségkárosodás.

Fontos tudni, hogy a baleset nem minősíthető üzeminek, ha az alkohol vagy kábítószer általi befolyásoltság miatt következett be. Kizáró ok például a munkahelyi feladatokhoz nem tartozó, engedély nélkül végzett munka is. Nem jogosult baleseti ellátásra az, aki sérülését szándékosan okozta, vagy az orvosi segítség igénybevételével, illetőleg a baleset bejelentésével szándékosan késlekedett.

A baleset megtörténtét munkabaleseti vagy üzemi baleseti jegyzőkönyvben kell rögzíteni. A munkabalesetet, és a foglalkozási megbetegedést a kormányhivatalnak be kell jelenteni. Azt, hogy az adott baleset üzemi balesetnek minősül-e, határozatban kell rögzíteni. Az egyéni vállalkozó, a társas vállalkozó és a mezőgazdasági őstermelő által elszenvedett balesetet, a sérült bejelentése alapján, a kormányhivatal vizsgálja ki.

A táppénz mértéke 50 vagy 60 százalékos, üzemi baleset esetén 100, úti üzemi – munkába vagy onnan hazafelé menet bekövetkezett – baleset esetén 90 százalék. Lényeges különbség az is, hogy a baleseti táppénz a keresőképtelenség első napjától folyósítható, betegszabadság nem állapítható meg.                                                                                  

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békés Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

Ezek is érdekelhetik

További programok »

FEL