Tudnivalók a méltányossági nyugdíjemelésről

2023. március 4. 17:25 | behir.hu

Kivételes nyugdíjemelés akkor állapítható meg, ha a nyugellátás és a rendszeres pénzellátás együttes havi összege nem haladja meg a 120 000 forintot.

Kivételes esetben nyugellátás-emelés engedélyezhető az öregségi nyugdíjban részesülő személynek, a megváltozott munkaképességű, a fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermekről gondoskodó özvegynek, és az árvának.

A kérelemben meg kell jelölni azokat a különös méltánylást érdemlő körülményeket, amelyek a kivételes nyugellátás-emelést indokolják. Az elbírálás során előnyben kell részesíteni például nők esetében a 30 évnél, férfiak esetében a 35 évnél több szolgálati idővel rendelkező személyt, a 70 éven felüli személyeket, azt a kérelmezőt, aki gyermeket nevelt, és azt a személyt is, aki korábban nem részesült kivételes nyugellátás-emelésben.

A nyugellátás-emelés összege nem haladhatja meg a 8 ezer forintot, de nem lehet kevesebb 3 ezer forintnál. Nem engedélyezhető a kivételes emelés a nyugdíj megállapítását, illetve a korábbi kivételes nyugellátás-emelést követő 3 éven belül.

Fontos tudni, hogy az öregségi nyugdíjkorhatárt elérő személy, a megváltozott munkaképességű özvegy és az árva részére, a jogszabályban meghatározott esetekben, kivételes nyugellátás is megállapítható.

Idén is további segítséget jelent a nyugdíjasoknak, árvaellátásban részesülőknek, hogy rendkívüli, létfenntartást veszélyeztető élethelyzetben segélyben részesíthetők, ha a havi jövedelmük nem haladja meg a 100 ezer, egyedül élőként pedig a 120 ezer forintot.

A kérelmet az erre a célra rendszeresített adatlapon vagy elektronikus űrlapon kell benyújtani a kormányhivatalhoz. A nyomtatvány letölthető a következő honlapról, ahol további hasznos információk is elérhetők:  https://www.magyarorszag.hu/szuf_szolg_lista?kategoria=NYU

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békés Vármegyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály                

További programok »

Itthon

Egy vegyesboltban „nyit” újra a posta Gerlán

2022 novembere után csütörtöktől újra igénybe lehet venni a postai szolgáltatásokat Gerlán. Mint ismert, másfél évvel ezelőtt összesen hat fiókját zárta be a Magyar Posta Békéscsabán, köztük Gerlán is. Egy postapartneri programnak köszönhetően azonban ismét lehet majd a városrészben levelet, csomagot feladni, csekket befizetni vagy készpénzt felvenni.
17:09
FEL