Tudnivalók a csecsemőgondozási díjról

2020. május 17. 11:19 | behir

A csecsemőgondozási díj biztosítási jogviszony alapján megállapítható egészségbiztosítási pénzbeli ellátás, amely a gyermek születéséhez kapcsolódóan a kieső jövedelem pótlását szolgálja.

Az anya egybefüggő 24 hét szülési szabadságra jogosult azzal, hogy ebből két hetet köteles igénybe venni. Idén januártól a szülési szabadság annak a szülőnek is jár, aki a gyermeket az anya egészségi állapota vagy halála miatt végrehajtható bírósági ítélet vagy végrehajtható gyámhatósági határozat alapján gondozza.

Csecsemőgondozási díjra jogosult az a nő, aki a gyermeke születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt, és akinek a gyermeke a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül születik. Fennáll a jogosultság akkor is, ha a gyermek a biztosítás megszűnését követően negyvenkét napon túl baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő huszonnyolc napon belül születik.

A szülő nő helyett jogszabályban meghatározott esetekben az ellátásra jogosultságot szerezhet például a csecsemőt gondozó vér szerinti apa, a családba fogadó gyám, vagy az örökbefogadó személy is.

Fontos tudni, hogy nem jár csecsemőgondozási díj a biztosítottnak a szülési szabadságnak arra a tartamára, amelyre a teljes keresetét megkapja, és akkor sem, ha bármilyen jogviszonyban - ide nem értve a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban végzett tevékenységet - keresőtevékenységet folytat. Így például, ha a munkavállaló szülési szabadságának időtartama alatt egyéni vállalkozói tevékenységet végez, nem állapítható meg részére csecsemőgondozási díj.

A csecsemőgondozási díj iránti kérelmet a  foglalkoztatónál kell előterjeszteni, az egyéni vállalkozó, őstermelő pedig a kormányhivatalnál, elektronikus úton nyújthatja be kérelmét.

 

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békés Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

További programok »

FEL