Tudás-park Expo Békéscsabán

2015. november 25. 15:59 | Zsíros András

A magas hozzáadott értékű iparágak fejlesztését tűzte ki célul egy áprilisban kezdődött projekt Békéscsabán. Az úgynevezett Tudás-parkok megvalósításának záró rendezvényeként három napos Expót tartottak. A programban részt vevő cégek és intézmények bemutatkozása mellett előadásokra is sor került, ahol az együttműködés jövőbeni lehetőségeiről is szó volt.

A tudás és technológia könnyebb áramoltatását tűzi ki célul a képző intézmények és a vállalati szektor között az úgynevezett Tudás-parkok létrehozása. Az összefogás egyes szereplői közös expón mutatkoztak be a projekt záró rendezvényén. A Szent István Egyetem, Békéscsaba Megyei Jogú Város és a SZIE Nonprofit Kft. alkotta konzorcium célja a magas hozzáadott értékű iparágak fejlesztése Békéscsabán. A kiállítások mellett interaktív előadásokra is sor került, ahol az egyetem képviselői arról beszéltek, milyen együttműködés lehetséges a térség különböző iparágaival.

Dr. Hentz Károly, a SZIE GÉK Gyakorlati Képzési és Szaktanácsadási Központ igazgatója elmondta, sajátos igényei vannak a régióban tevékenykedő iparágaknak. Véleménye szerint ezeket az igényeket kell feltárni, és az egyetemnek válaszokat keresni rá.

A régiónkra jellemző nyomdaipar mellett a gépipar és az agrárinformatika területeinek oktatási szükségleteire keresték a közös megoldást a partnerek.

Terbe Tibor, a SZIE Nonprofit Kft. ügyvezetője úgy fogalmazott, nem biztos, hogy minden esetben felsőfokú végzettségű munkavállalókra van szüksége a cégeknek. Mint mondta, a projekt annak kialakításáról szól, hogy a különböző igényeknek megfelelően milyen szakokat indítsanak a jövőben.

A projekt kivitelezésében a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, az Árpád-Agrár Zrt, a Csaba Metal Zrt., a HUMANsoft Kft., a Linamar Hungary Zrt., a Mondi Békéscsaba Kft. és a Marzek Kner Packaging Kft. működik együtt. A program 100%-os uniós támogatással, több mint 500 millió forintból valósult meg.

Zsíros András

 

FEL