Tudás és összhang

2017. január 6. 05:51 | behir.hu

Huszonharmadik alkalommal rendezik meg Békéscsabán az Országos Szólótáncfesztivál döntőjét. A fináléba jutott 70 versenyző férfi szóló, illetve páros kategóriában méri össze tudását az Aranygyöngyös és az Aranysarkantyús Táncos díj elnyeréséért.

Vaszkóné Mochnács Renáta és Vaszkó János már tíz éve házasok és még ennél is régebben táncolnak együtt, így az összhanggal valószínűleg nem lesz probléma az Országos Szólótáncfesztiválon sem. A párosoknak tyukodi és küküllő menti táncokat kell a kötelező kategóriában bemutatni, de emellett még egy saját produkcióval is készülnek.

- A szabadon választott táncunk a dél-alföldi olávos és frisses lesz, melyek nagyon közel állnak a szívünkhöz, és reméljük, hogy ez az előadáson is látszódik majd - osztotta meg velünk Vaszkóné Mochnács Renáta Aranygyöngyös táncos.

A versenyzők már január 13-án, pénteken színpadra lépnek a Csabagyöngye Kulturális Központban, szombaton a szabadon választott táncokat mutatják be a versenyzők, az esti gálát és táncházat követően vasárnap a szakmai értékeléssel ér véget az országos rendezvény.

A résztvevők a viharsarki fesztiválon több versenyszámban is megmutathatják, hogy mit tudnak. A kötelező táncok között szerepel a Nyugati palóc verbunk, a Széki sűrű és ritka tempó, a Szatmári lassú és friss csárdás is.

A fesztivál programja folyamatosan formálódott az elmúlt évtizedekben. Mlinár Pál, a Balassi Táncegyüttes vezetője elmondta, idén viszont annyi változás lesz, hogy már pénteken este a kötelező táncok versenyével elkezdődik a háromnapos program, míg korábban ez csak próbanap volt. 

FEL