A XX. századi magyar történelem talán legkatartikusabb eseménye a trianoni békediktátum aláírása, mely immár századik esztendeje nyomja rá bélyegét a magyar néplélekre. Hazánk egy évszázaddal ezelőtt három, máig be nem gyógyult sebet szerzett. Területének mintegy 71%-át (erdőket, bőven termő földeket, bányákat) elveszítette; mintegy 3,3 millió honfitársunk kényszerült az újonnan létesült határokon kívülre; végül pedig a „Nyugat” igazságába és a saját sorsának formálásába vetett hite enyészett el - írja Kondoros város önkormányzata. Az elmúlt esztendőkben azonban e sebek gyógyulni látszanak – írja honlapján a kondorosi önkormányzat.

A városban eddig nem volt trianoni mementó. 2019-ben – állampolgári kezdeményezésre – az önkormányzat Trianoni Emlékmű Bizottság létrehozásáról döntött, melynek célja egy emlékmű megtervezése és kivitelezésének, felállításának előkészítése. A közel 3 méteres alkotásnak az Aradi út és a Szabadság utca találkozásánál fekvő parkosított közterület ad majd helyet. A kivitelezési munkálatok finanszírozása céljából a Trianoni Emlékmű Bizottság javaslatára Kondoros egyetértésével, a Kondorosért Közalapítvány közadakozást indít.

Amennyiben Ön is szívesen hozzájárulna az emlékmű költségeihez, azt kétféle módon teheti meg:

  1. Személyesen, készpénz formájában

A készpénzes felajánlásokat a Kondorosért Közalapítvány megbízásából Zuberecz Tibor gyűjti, aki a készpénz átvételéről elismervényt, illetve nyugtát állít ki.

Telefonszáma: +36 30/239-4917

  1. Átutalás formájában

Átutalásos felajánlását a Kondorosért Közalapítvány számlaszámára (53700072-15706104-00000000) történő utalással teheti meg, a közlemény rovatban feltüntetve a „Trianoni emlékmű” kifejezést. Az átutalással összefüggő adatok kezeléséről szóló tájékoztatót IDE kattintva olvashatja el.