Trendi a kézműves termék? Népi iparművészeink válaszoltak!

2022. január 18. 15:39 | Csiffáry Zsuzsanna

Magyarországon nagy tisztelete van a kézművességnek, a hagyományőrzésnek és a kézműves termékek iránti szeretetnek, akár dísztárgyról, akár használati tárgyról beszélünk. A Tégla alkotóházban dolgozó szakemberek szerint a kézműves termékek napjainkban is trendinek, divatosnak számítanak.

Ki ne élte volna már át életében, hogy maga alkotott meg és hozott létre egy-egy tárgyat, akár otthona szépítésére?

A Téglában a kétéves szakoktatáson Jenei Anikó, népi iparművész, hímző oktató mutatta be a kalocsai hímzés szabályait az érdeklődőknek. Véleménye szerint a divatban vannak a népi kultúrát idéző minták, bár ezek szaktudás hiányában nem autentikusak. Kiemelte: a hímzés napjainkban is trendinek, divatosnak számít. Hozzátette: nagyon igyekeznek, hogy divatos legyenm ami kikerül a kezük közül, és sokat tesznek ezért. Nyilván meg kell tanulni az alapokat, ezért van az iskolai képzés. Ha az alapokkal tisztában lesznek a hallgatók,  akkor tanulják meg az autentikus hímzéseket. Utána tudják ezt átdolgozni modern köntösbe, amit már a fiatalok is nagyon szeretnek.

A hímzés mellett reneszánszát éli a nemezelés, ennél ritkábban fordul elő viszont a bőrözés – tartja Hutka László bőrműves.

Farkasné Jeszenszky Anita ékszerkészítő népi iparművész elmondta, hogy azért olyan nagy a kézművesség iránti érdeklődés, mert az alkotás nemcsak tanulás, hanem kikapcsolódás, szórakozás, szabadidős tevékenység is.

– Én úgy gondolom, hogy a gyöngyfűzés kifejezetten divatos tevékenység lett manapság több szempontból is, egyrészt egy otthon is végezhető nyugis tevékenység, nem igényel nagy beruházást, másrészt az ember ki tudja fejezni a kreativitását vele. Egyedi ékszereket egyedi dolgokat alkot. Akár saját maga örömére, akár környezete örömére tudja ezt a tevékenységet végezni – tette hozzá Farkasné Jeszenszky Anita.

A szakemberek véleménye megegyezik abban, hogy a kézművesség trendinek számít. A témával részletesebben a 7.Tv csütörtök esti Művészbejáró című magazinjában foglalkozunk majd.

Galéria

További programok »

Kultúra

Több százan fújták a magukét Békésen

A Békés Vármegyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetsége 13. alkalommal rendezte meg a Hagyományőrző Népdalkörök, valamint a Szólóénekesek Régiós Dalos Versenyét. A Békés Városi Kulturális Központban megtartott, mintegy 500 nevező részvételével zajló megmérettetésre a vármegye szólóénekesein és dalkörein kívül Debrecenből és Szegedről is érkeztek versenyzők.
16:41
FEL