Tovább a közös úton

2015. november 13. 18:00 | behir.hu

Közös együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetsége, valamint a Békéscsabai Szakképzési Centrum. A PILOT program során az intézmény diákjai a „termőföldtől az asztalig” elnevezésű kezdeményezés során még több gyakorlati tudásra tehetnek szert.

Új füvészkerttel gazdagodott a Békéscsabai Szakképzési Centrum Zwack József Tagiskolája. A diákok ennek köszönhetően számos fűszernövényt használhatnak fel tanulmányaik során. A füvészkert elindításában és kialakításában Botyánszki András biogazdálkodó segédkezett. Ez a lépés is azt segíti, hogy a tanulók még gyakorlottabbá váljanak. Az intézmény egyik célja az volt, hogy a két szervezettel való együttműködés során a tanulók megismerjék a Békés megyei élelmiszer-ipari vállalkozások munkáját.

- Itt megtalálható egészen a termőföldtől az asztalig az ipar minden ágazata, feldolgozóipar és azt megelőzően a megtermelt javak előállítása, úgyhogy ezért nagyon fontos, hogy ebben a PILOT programban részt vegyünk és a diákoknak olyan pluszt tudjunk nyújtani, amit talán az egész országban máshol nem tudnak adni – emelte ki Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója.

Az együttműködés másik résztvevője a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetsége. Prohászka Béla szakmai elnök kiemelte, az a legfontosabb, hogy a diákok közelebb kerüljenek Békés megyei értékeihez.

- A diákok hogyan ismerkednek meg a termelőkkel, feltesznek-e nekik kérdéseket, ismerik-e az alapanyagokat, amit megtermelnek? Magának az együttműködésnek az a lényege, hogy a Békés megyében megtermelt, előállított értékek beépüljenek az iskolarendszerbe, a hazai, illetve nemzetközi versenyekre, vagy a mindennapi életbe – hangsúlyozta Prohászka Béla.

A közös munkába a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is bekapcsolódik, hiszen nemcsak a mezőgazdaság, hanem a vidékfejlesztés és az élelmiszeripar területén is új feladatokkal szembesült a szervezet.

- Nagyon fontos, hogy a nemzetgazdaság számára minél kiválóbb, gyakorlatias szakembereket, felkészült szakembereket is bocsájthassanak ki és ebbe a szakképző intézményeknek, iskoláknak, így a Zwack József intézménynek is rendkívül nagy igénye merült fel arra, hogy a nemzetgazdaság egy fontos szeletét képviselő köztestületi kamarával együttműködjön – fogalmazott Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke.

A találkozó lezárásaként a felek aláírásukkal hitelesítették az együttműködést.

 

FEL