Történelmi tragédia családi kapcsolatba ágyazva - újabb ősbemutató a Jókaiban

2018. április 18. 16:59 | Szabó Rita

Kétszereplős ősbemutatóra készül a Békéscsabai Jókai Színház. A budapesti Bakelit Center és a Csabai Nyár közös produkcióját, A Király és a szűz című történelmi játékot június 16-án láthatja először a színházkedvelő közönség.

A Király és a szűz című darabnak a történelmi szálon túl az apa-lánya viszony az egyik központi gondolata. A hatszáz évvel ezelőtt játszódó történet IV. Béláról és a tatárok elöli szökéséről szól.  A menekülést a király lánya is megnehezíti.

A rendező szerint a néző párhuzamot vonhat a történelem és a mai viszonyok közt. Anna makacssága és szentélete, valamint okos hadi és politikai nézetei miatt rá tudja venni apját arra, hogy elálljon a kiutat jelentő érdekházasságtól.

– Ez egy olyan viszony, amit én is átéltem, míg felneveltem a két lányomat. Egy olyan történelmi helyzet áll a középpontban, amit nagyon aktuálisnak érzek, ez egészül ki IV. Béla és Anna kapcsolatával. Komoly a tét király és hercegnő között, hiszen a lánynak lehetősége adódik olyan fejedelmekhez férjhez menni, akik segítik a tatárok elleni harcot – avatott be a részletekbe Pozsgai Zsolt rendező a darab kapcsán.

– Anna egy nagyon őszinte és egy igazán makacs lány. Sok konfliktusa adódik az édesapjával, hiszen férjhez akarja adni, Anna viszont szűz szeretne maradni élete végéig és nem szeretne érdekből hozzámenni senkihez – árulta el Nádra Kitti, aki Annát alakítja majd a darabban.

IV. Bélát Csomós Lajos játssza majd, akitől megtudtuk, hogy nincs sok tapasztalata az apa-lánya viszonyok kapcsán, de ennek ellenére is azonosulni tud majd a szereppel. A Békéscsabai Jókai Színház színművészének más szempontból is különleges lesz  az ősbemutató, ugyanis ez lesz az első olyan produkció, amin párjával együtt közösen dolgozik.

– A kreatív producerünk Locskai Henrietta, ő segít majd a díszletekben és a jelmezekben, illetve fűzi össze a színművet. Nagy öröm vele együtt dolgozni, ez az első közös produkciónk.

A kriptában játszódó jelentek miatt a darabot elsősorban templomi környezetbe tervezték. Békéscsabán azonban szabadterén, a TeÁtriumban láthatja majd a közönség. Az előadást később Budapestre is elviszik.

 

 

További programok »

Kultúra

FEL