Törökország lassan megnyugszik

2016. július 16. 16:09 | behir.hu

Több mint 260 halottja és mintegy 1500 sebesültje van az éjszakai törökországi puccskísérletnek. Az államfőhöz hű rendőrök és katonák, valamint az utcára szólított kormánypárti tüntetők néhány óra alatt leverték a katonai lázadás nagy részét. Egy ideig azonban még annak a veszélye is fennállt, hogy véres polgárháború robban ki az Európai Unió közvetlen szomszédjában. A puccsisták utolsó erői még a késő délutáni órákban is tartották magukat néhány helyen. A világ vezetői kiálltak Erdogan török államfő mellett, nyilatkozataikban a török demokráciáért aggódtak. Magyar áldozata illetve sérültje nincs az összecsapásoknak. A török kormány felelősségre vonást ígér, majdnem 3000 katonát már őrizetbe vettek. A káosz ismét átrendezheti a viszonyokat az Európát sújtó bevándorlási válságban.

Lezárták az incirliki légi támaszpontot

A török hatóságok lezárták az Iszlám Állam elleni légi bevetésekhez használt dél-törökországi incirliki légi támaszpontot, és megszüntették a bázis áramellátását – közölte az adanai amerikai főkonzulátus. A légi támaszponton az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció keretein belül amerikai katonák és repülőgépek tartózkodnak.

Rendkívül ülés a török parlamentben

Ankarában rendkívüli ülést tartanak a török parlamentben, amely az éjszakai puccskísérlet során súlyosan megrongálódott. A képviselők egy perces néma csönddel adóztak az éjszakai összecsapások áldozatai emlékének. Az ülésterembe bevonuló Binali Yildirim török kormányfőt tapsviharral fogadták. A miniszterelnök beszédében kijelentette: a parlamenti együttműködés új kezdete nyílt meg, miután minden párt nemet mondott az államcsínyre.

CNN Türk: véget ért a puccsisták elleni művelet a török vezérkarnál

A török biztonsági erők befejezték a puccsisták elleni műveletet a hadsereg vezérkarának ankarai főhadiszállásán – jelentette a CNN Türk hírtelevízió szombat délután. A török rendőrfőnök a reggeli órákban azt közölte, hogy folynak még harcok a vezérkar főhadiszállásán, de már lassan a végükhöz közelednek. Hozzátette, 16 puccsistát öltek meg az összecsapásokban, 250 embert pedig őrizetbe vettek.

Megszólalt a NATO-főtitkár is

Elismerését fejezte ki a török nép demokrácia melletti elkötelezettségéért a NATO-főtitkár a törökországi puccskísérlet meghiúsítása után. Jens Stoltenberg nagyra értékelte, hogy a török nép és a török politikai pártok a demokratikusan választott török kormányt támogatják. Robert Fico szlovák miniszterelnök arra hívta föl a figyelmet, hogy a török elnöknek és a kormánynak meg kell kapnia az Európai Unió támogatását.

Normál módban a Turkish Airlines

A török állami légitársaság, a Turkish Airlines ismét a normális üzemben működik – számolt be a vállalat elnöke, Ilker Ayci a CNN Turk hírtévének. Korábban a társaság 35 járatot máshova irányított, míg 32 járatot törölt Isztambul legjelentősebb repülőterén.

Megnyílt a Boszporusz

A török hatóságok megnyitották az áthaladó tartályhajók előtt a Boszporusz tengerszorost, amelyet korábban az államcsínykísérlet miatt biztonsági megfontolásokból lezártak – közölte szombaton a Gulf Agency Company (GAC) hajózási ügynökség. A tranzitforgalom visszaállt a korábbi normális kerékvágásba – üzente egy elektronikus levélben a GAC.

Egy fregattot kerített hatalmába a kormánnyal szemben álló csoport

Egy fregattot kerített hatalmába az ankarai kormánnyal szembenálló csoport a törökországi Gölcük haditengerészeti támaszponton – közölte szombaton egy magas rangú görög katonai forrás. Állítása szerint túszként tartják fogva a török flotta parancsnokát.

Ankarában és Isztambulban nyugalom van

Szombat reggelre visszatért a nyugalom Ankarába és Isztambulba az éjszakai puccskísérlet után – számoltak be a helyszínről az al-Dzsazíra pánarab hírtévé tudósítói. Az ankarai tudósító elmondása szerint a török főváros fölött még a légierő gépei járőröznek, de harcok zaját már több órája nem hallani, az utcák nagyon nyugodtak, a forgalom kisebb a szombaton megszokottnál. Különleges látványt csak a katonák által elhagyottan álló tankok nyújtanak. A harckocsikon rendőrök posztolnak. A dohai központú hírtévé délelőtt honlapján arról számolt be, hogy a Boszporusz fölött átívelő két hidat megnyitották a forgalom előtt. (A hidakat még péntek este zárták le a puccsisták tankokkal. Miután megadták magukat a rendőröknek és a kormányt támogató civileknek, a hatóságok átvizsgálták a tankokat.)

Görögországban szállt le egy török katonai helikopter

Görögország északi részén szállt le egy török katonai helikopter, a gépen utazó nyolc embert őrizetbe vették, valamennyien politikai menedékjogot kértek. A görög állami televízió úgy tudja, mindannyian részt vettek a péntek éjszakai katonai puccskísérletben.

Kormányfő: a “terrorista bandák” szembekerültek a demokratikus társadalommal

“Terrorista bandák” akartak puccsot elkövetni Törökországban szombatra virradóra, de a demokratikus társadalom ellenállt – jelentette ki a török kormányfő sajtótájékoztatóján Ankarában szombaton. Binali Yildirim köszönetet mondott a civileknek az ellenállásért, valamint azoknak a katonáknak és rendőröknek, akik a kormány oldalára álltak. Kijelentette: lassan véget érnek a harcok és helyreáll a rend. Hangsúlyozta az összeesküvőket bíróság elé állítják, azt kapják, amit megérdemelnek. A hadsereg 2839 tagját – köztük közkatonákat és magas rangú tiszteket – vettek őrizetbe. Az összecsapásokban – a puccsista áldozatokat nem számítva – 161 ember vesztette életét, 1440 megsebesült – mondta a török miniszterelnök Korábban arról érkezett hír, hogy 104 puccsista halt meg a harcokban.

Bővebben itt olvashat a történtekről. 

Forrás:hirado.hu

További programok »

FEL