– A kürtőskalács egyszerre székely, erdélyi és magyar sütemény, amelyet régebben főleg ünnepi alkalmakra készítették, ma pedig leginkább a fesztiválokon, rendezvényeken hozzáférhető. Miért éppen ezzel kezdett foglalkozni?
– Nagy tisztelője vagyok a kürtőskalácsnak. Amerre járok, igyekszem mindenhol megkóstolni. Ettem nagyon finom kürtőskalácsot, viszont sokszor éreztem úgy is, hogy amit kínálnak, az nem az én szájam íze szerint való, nem a legjobb. Érdekelt, hogy miért van ez így. Egyik barátom, Ambrus Zoltán kürtőskalács-sütéssel foglalkozik többnyire Olaszországban, de a Balatonnál is van egy üzlete. Nyaranta nála voltam, tőle sajátítottam el az igazán finom kürtős készítésének a fortélyait, és így mertem belevágni én is. Szerintem egyébként ma ő ebben a legjobb, örülök, hogy ő volt a mesterem.
– Mitől lesz igazán finom a kürtőskalács?
– Sokan anyagi indíttatásból vágnak bele, de szerintem mindenképpen kell valami olyan plusz, ami azután megmutatkozik a termék minőségén is. Kell hozzá az érdeklődés, a kísérletezés, a szeretet, és szerintem az is, hogy valódi adni akarás társuljon mellé. Nekem fontos továbbá, hogy a legmagasabb minőségű alapanyagokat használjam. Nálam nincsenek tömegesen árusított hozzávalók, nincs nagyáruházi liszt, minden beszerzésnél figyelek arra, hogy a legjobb minőséget vegyem – ebből nem engedek. Ha csak az üzleti szempontokat nézném, nyilván nagyobb bevételre lehetne szert tenni az olcsóbb, kevésbé igényes hozzávalókkal, de nekem nem ez lebeg a szemem előtt.
– A Csabai Adventen gyakran hosszú sorok kígyóztak a standja előtt. Ön szerint ez minek volt köszönhető?
– Úgy érzem ez is azt mutatja, hogy a minőség magasabb volt az átlagosnál, az árakat viszont próbáltam úgy kalkulálni, hogy abban benne legyen a csabaiságom is. Más településekhez képest alacsonyabb áron kínáltam a kalácsot. Békéscsabai vagyok, én nem az itt élő embereken akarok meggazdagodni, viszont szeretnék nekik minél többet és minél finomabbat adni. Most bemutatkozhattam, megismertek, ezért nekem így is megérte.
– Honnan jött az ötlet, hogy a karácsonyi időszakban legyen az ön csabai premierje?
– A kürtőskalács szeretete régóta megvolt bennem, felkészültem, hogy vállalkozást indítsak, el is kezdtem keresgélni a lehetőségeket. Nagyon örülök annak, hogy az önkormányzat lehetőséget nyújtott arra, hogy ott legyek az adventi vásárban. Igyekeztem ezt úgy meghálálni, hogy valóban magas minőségű kürtős kalácsot készítettem, amely mellé ajándékba mindenkinek adtam egy-egy pohár forró teát, ezzel is lehetőséget teremtve arra, hogy kicsit tovább maradjanak, beszélgessenek a családok, baráti társaságok a vásáron. A lakossági visszajelzés pozitív volt, ami szintén öröm.
– Ezt követően hogyan folytatja kürtőskalácsos pályafutását?
– Egyelőre rendezvényeken leszek majd kint, de van egy tervem, amellyel kapcsolatban még folynak a tárgyalások. Mindenesetre szeretném, hogy ne csak a fesztiválokon, különböző eseményeken jussanak prémium minőségű kürtőskalácshoz a csabaiak. Az viszont biztos, hogy a 2024-es Csabai Adventen megint ott leszek majd. Most a fahéjas, a vaníliás (madagaszkári vaníliával) volt a kedvenc, a diós az örök klasszikus, de a kakaós is népszerű volt, ezekkel biztosan készülök a következő adventre is.