Töltsük meg ezer rászoruló iskolatáskáját!

2016. augusztus 17. 12:16 | Mikóczy Erika

 

Iskolakezdés együtt! címmel hirdet országos adománygyűjtést az Ökumenikus Segélyszervezet 1000 gyermek beiskolázásának támogatására. A Segélyszervezet idén is gyermekenként 10 ezer forint értékű, személyre szabott, minőségi tanszercsomagokkal szeretné támogatni a nehéz sorsú iskolásokat. Célkitűzés, hogy a segítség már az első becsöngetés előtt célba érhessen. Az összefogáshoz bárhonnan lehet csatlakozni a 1353-as adományvonal hívásával, melyre minden hívás és SMS indításával 250 forintot lehet adományozni.  

 

Sokaknak kihívás, van, akiknek megoldhatatlan probléma

 

A tanévkezdés a legtöbb család számára jelentős anyagi teher, a legszegényebbeknek pedig önerőből esélyük sincsen, hogy minden szükséges iskolaszert biztosítsanak a gyermeküknek. Az Ökumenikus Segélyszervezet felkérésére készült kutatást ismertető Székely Levente, kutatási igazgató elmondta: a megkérdezett gyermekes családok 44 százaléka az élelmiszerre fordított kiadásokat kénytelen csökkenteni, 24 százalékuk a kötelező csekkek, számlák befizetését halasztja későbbre; 23 százalékuk pedig egyéb kiadásaiból farag le az iskolakezdés érdekében. 10 százalék csak a tágabb családi vagy baráti körtől kölcsönkérve vagy más hitelből tudja finanszírozni az iskolakezdést.

 

Személyre szóló támogatás

 

A kutatás számaira reflektálva Révfalvi Dorottya, a Segélyszervezet Országos Segélyközpontjának vezetője elmondta, hogy a Segélyszervezet akciója kifejezetten a legszegényebbeknek szeretne segíteni, hogy legyen esélyük felzárkózni. Kiemelte: fontos a személyre szabott támogatás, hiszen kinek tanszer, kinek tornaruha kell, másvalakinek pedig az ünneplő ruhára nincs pénze.

Az iskolakezdés együtt segélyakciót 5. éve szervezik meg, ennek keretében 1000 olyan gyermek kap segítséget, akiket a segélyszervezet országos intézményhálózatának látóköréből választottak ki. Az Ökumenikus Segélyszervezet idén is vállalja, hogy a célként kitűzött 1000 gyermek 10 ezer forint értékben történő támogatásához szükséges 10 millió forinton felül beérkező pénzből az intézményeinek programjaiban résztvevő, mintegy 300 diák felzárkózását támogatja egész évben.

 

Így segíthetünk

 

Az összefogáshoz idén is a megszokott módokon lehet csatlakozni - ismertette a gyűjtés részleteit Gáncs Kristóf, a Segélyszervezet kommunikációs igazgatója. Már él a 1353-as adományvonal, melyre minden hívás vagy SMS 250 forint támogatást jelent. Szintén elérhető már a Segélyszervezet innovatív online adományozási felülete a www.segelyszervezet.hu/iskolakezdes oldalon, ahol néhány kattintással és egy bankkártyával tetszőleges összeget lehet adományozni. Idén is a gyűjtés stratégiai partnere a Magyar Posta, így a nagyobb postákon a csekkbefizetés mellett gyűjtőperselyekbe is várják az adományokat. A Posta a csomagok célba juttatása mellett kommunikációs partnerként is segíti, hogy a felhívás minél több emberhez eljusson.

 

 

FEL