Többek közt az Árpád fürdő felújítására is pályáznak

2023. szeptember 24. 09:40 | Varga Diána

Az Árpád fürdő felújítására, valamint a Munkácsy Negyed és a CsabaPark további fejlesztésére nyílhat lehetőség egy új pályázattal.

A TOP Plusz programban lehetőség nyílik 950 millió forint uniós forrás lehívására, fenntartható, versenyképes városfejlesztést célzó projektekre. Az önkormányzat – amennyiben sikeresen pályázik – az Árpád fürdő, a Munkácsy Negyed, illetve a CsabaPark fejlesztésére fordítani a forrást – derült ki abból az előterjesztésből, amely a képviselő-testület elé került a szeptember 21-ei közgyűlésen. Az ülésről részletes tudósításunkat ide kattintva olvashatják.

Előbbi vonatkozásában egyebek mellett az egészségturisztikai szolgáltatásokat, vendégfogadási feltételek színvonalán emelnék a kiszolgáló létesítmények felújításával, renoválnák a jegypénztárat és az odáig vezető kishidat, a szaunát, gözfürdőt, medencetereket és környezetüket, új tájékoztató felületeket alakítanának ki, bővítenék a gyerekek számára a játékelemeket. Erre a beruházásra különítenék el a legnagyobb forrást (905 millió forint)

 

 

A Munkácsy Negyedben térkőburkolatot építenének, strandzászlókat, a negyedet reklámozó táblákat telepítenének minden, a területen található közintézménynél, a negyed arculatához illeszkedő utcanévtáblákat, valamint információs táblákat helyeznének ki, valamint tovább fejlesztenék a honlapot. Erre a projektre 40 millió forint jutna.

A CsabaParkban további ötmillió forintért látogatóirányító táblákat, térképeket, ismeretterjesztő felületeket helyeznének el. 

 

 

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) leszögezte, mindenképp szükséges, hogy legyen egy szakmai bizottsági egyeztetés, hogy megismerjék a pontos műszaki tartalmat, ennek pedig már van is időpontja.

Szente Béla (Fidesz-KDNP) szerint nagyszerű dolog, hogy a pályázatban olyan lépéseket tudnak tenni, amelyek a turizmust fejlesztik: ennek fontos eleme a fürdő fejlesztése, ugyan az áremelkedések még okozhatnak fejtörést, de erre később kell visszatérni. Javasolta, hogy a Munkácsy Negyedben nagy szükség lenne árnyékolók elhelyezésére, párakapu-rendszer kialakítására, úgy véli, hogy nagyon fontos lenne, hogy a Munkácsy Negyed minél szebb legyen, ehhez érdemes igazítani a további fejlesztéseket.

Csányi Illés (Hajrá Békéscsaba) örömmel fogadja a fejlesztéseket, azonban felhívta a figyelmet egy korábbi kérésére a Körte sori parkoló fejlesztését illetően. Arra kérte a testületet, hogy amennyiben lesz erre lehetőség, akkor hajtsák végre a fejlesztést a város ezen pontján.

Opauszki Zoltán (Fidesz-KDNP) kiemelte: fokozódik az érdeklődés Békéscsaba iránt, ez az idegenforgalmi számokból is látszódik. Véleménye szerint az Árpád fürdő megérett már egy komoly fejlesztésre, bár ennél erősebb beavatkozásra lenne szükség, de most ezt is értékelni kell. A Munkácsy Negyedben az elmúlt időszakban több rendezvénysorozat is volt, amely azt szolgálta, hogy a negyed országszerte ismert márkává váljon. Felidézte a korábbi közgyűlési döntést, amikor a közterület-elnevezéssel és utcanévtáblákkal kapcsolatban döntöttek, annak kapcsán érdeklődött, hogy ez mikor történik majd meg. Felhívta a figyelmet egy Széchenyi utcában tapasztalt problémára, ahol van egy szakasz, amelyen mindenképp szükséges az útfelújítás, mert eső esetén az arra járó járművek kellemetlenséget okoznak az arra sétálóknak.

Szarvas Péter polgármester (Hajrá Békéscsaba) válaszában kiemelte, hogy az utcanévtáblák benne vannak ebben a csomagban, a megjelenést tekintve, ha voltak javaslatok a munkacsoportban, akkor ezeket meg kell vizsgálni, hogy milyen szöveg szerepeljen rajta, milyen díszítéssel.

Varga Tamás (Hajrá Békéscsaba) jelezte, hogy történt egy bejárás a negyedben, további lépések (földrajzi bejegyzések, stb.), reméli, hogy a táblázat elhelyezése, a jogi környezet is meglesz.

Opaszki Zoltán (Fidesz-KDNP) azért forszírozta a kérdést, mert az lenne a cél, hogy a digitális térképeken is megjelenjen a Munkácsy Negyed.

Az előterjesztést 15 igennel fogadták el.

További programok »

FEL