Több változás is történt a DAREH-ben

2016. szeptember 22. 09:52 | Laczkó Viktória

Új üzemeltetési koncepciót szavazott meg és új szervezeti felépítést hozott létre a DAREH taggyűlése tegnap Orosházán – jelentette be dr. Görgényi Ernő Gyula város polgármestere. Minderre azért volt szükség, mert a korábbi üzemeltetési koncepció aggályokat vetett fel a települések többsége és az Európai Bizottság részéről is.

Kétségek merültek fel a pénzügyi fenntarthatóság felől

A Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer 2006-ban jött létre azért, hogy Békés és Csongrád megye önkormányzati társulásként pályázzon EU-s támogatásokra. A Társulás 14,5 milliárd forint támogatást nyert, azonban a pályázat elszámolását Brüsszel még nem hagyta jóvá. Ennek oka az, hogy az Európai Bizottság kétségbe vonja a projekt pénzügyi fenntarthatóságát. Ha az Európai Bizottság nem hagyja jóvá az elszámolást, akkor nem fogja kifizetni az Unió a 14,5 milliárd forintnak megfelelő támogatást. A költséget vagy az államnak, vagy az önkormányzatnak kell magára vállalnia.

Az új üzemeltetési koncepció segíthet 

- Könnyű belátni: az önkormányzatok számára vállalhatatlan teher ekkora összegnek a megfizetése. Ezért az új üzemeltetési koncepcióval megteremtettük annak a lehetőségét, hogy magasabb színvonalú hulladékszolgáltatást kapjon a lakosság. Azt, hogy pénzügyi fenntartható legyen a rendszer és hogy az EU Bizottsága elfogadja az elszámolást - fogalmazott dr. Görgényi Ernő Gyula polgármestere. 

Hozzátette: az elmúlt hónapokban szisztematikus munkával, tárgyalások sorozatával széles körű összefogást tudtunk kovácsolni Békés és Csongrád megyei teleülésekből és szakértők bevonásával egy új üzemeltetési koncepciót késztettünk. Ezt az új üzemeltetési koncepciót több körben megvitattuk a DAREH tag önkormányzati vezetők többségével, majd a tegnapi ülésen ennek alapján előterjesztést nyújtottam be.

- Az előre egyeztetett, többségi támogatást élvező előterjesztés minden határozati javaslatát közel kétharmados többséggel fogadta el a DAREH taggyűlése. Az elfogadott határozatokkal megteremtettük annak lehetőségét, hogy a szervezet hatékonyabban működjön és fenntartható, környezetbarát hulladékgazdálkodási rendszert hozzon létre, amely nem igényel sem az önkormányzatok részéről befizetéseket, sem a lakosság részére díjemelést. Ugyanakkor mivel az új koncepció pénzügyileg is a fenntartható rendszer létrehozásának alapjait fekteti, le, így megteremtettük annak a feltételeit, az az Európai Bizottság jóváhagyja a projekt elszámolását, így megvédtük a tagönkormányzatokat a 14,5 milliárd forintos Uniós támogatás visszafizetésének veszélyétől - folytatta dr. Görgényi Ernő

Új igazgatótanács, felügyelőbizottság 

Az új üzemeltetési koncepció mellett a taggyűlés megváltoztatta térségi hulladékgazdálkodás közfeladatait ellátó DAREH Bázis Zrt. szervezeti rendszerét is. Egy öt tagú igazgatóságot hoztak létre. Az új igazgatótanács tagjait járásközponti települések közül választották ki, dr. Görgényi Ernő véleménye szerint biztosított, hogy a kistelepülések is információhoz jussanak.

Ezenfelül új felügyelőbizottságot is választott a taggyűlés. Elnöknek Molnár Sándor vésztői polgármestert, további tagnak Nyemcsok János nagyszénási és Lengyel Zsolt gerendási polgármestereket választották meg.

FEL