Több békéscsabai társasházban zajlik a felszálló vezetékek cseréje

2023. április 1. 12:00 | Mikóczy Erika

A CSÜSZ Kft. mintegy kilencven békéscsabai társasház közös képviseletét végzi, tevékenységi körébe tartozik az ingatlanok üzemeltetési, szolgáltatási és karbantartási feladatainak ellátása. Jelenleg a társasághoz tartozó több épületben zajlik az elektromos felszálló vezetékek cseréje, erről az új ügyvezetőt, Pacsika Zsoltot, valamint az üzemeltetési osztály vezetőjét, Árvay Tibort kérdeztük.

 

A Kazinczy lakótelepen és a Penza lakótelepen több, a CSÜSZ-höz tartozó épületben is zajlik a lépcsőházakban az elektromos felszálló vezetékek cseréje. Miért van szükség erre?

Árvay Tibor: A Kazinczy és a Penza lakótelepen az érintett társasházak régen, 50-60 évvel ezelőtt épültek. A kéményseprők minden évben körbejárják ezeket az épületeket, ahol elvégzik a kötelező ellenőrzéseket. Amennyiben úgy látják, hogy veszélyes a kémény vagy romlott az állapota, tájékoztatást adnak az ott lakóknak, amelyről jegyzőkönyv is készül. A gyűjtőkémények állaga ezeknél az épületeknél sajnos jelentősen leromlott, mégpedig részben azért, mert annak idején szilárd tüzelésű berendezésekre tervezték őket.

Pacsika Zsolt: Miután a hetvenes években jött a gáz, és a lakók átálltak a gázüzemű berendezésekre, a lakások ezekre ideiglenes bekötési engedélyeket kaptak. Máig ezzel az ideiglenes rákötési engedéllyel üzemeltették a gázüzemű, nyílt égésterű készülékeket. Azóta eltelt fél évszázad. A gázüzemű berendezések kibocsátott égésterméke egy kénes alapú vegyületet váltott ki, ami ötven év alatt mondhatni „megette” a kémények belső téglafalát. A kémények tömítettsége így nagyon rossz, amelynek akár az is a következménye lehet, hogy a szénmonoxid beszivároghat a lakóingatlanokba. Ha a katasztrófavédelem letiltja a kéményt, és valaki mégis rákötve hagyja a készülékét, az pénzbírsággal sújtható, és végső esetben akár a gázszolgáltató is kimehet és kikötheti a készüléket. Van egy dán technológia, amellyel ki lehet bélelni a meglévő kéményeket, viszont egy 2018-as kormányrendelet attól az évtől megtiltja a nyílt égésterű gázkészülékek rákötését a kéményekre. Ahol megvannak még a korábban rákötött készülékek, azok maradhatnak, de újat nem lehet rákötni, így sok esetben értelme sem lenne a nagyon drága kéményfelújításoknak, hisz aki már beszerelte a villanybojlert, annak ez nem lesz érdeke – a jövő tehát az elektromos áram, ehhez kellenek a jó vezetékek. Mi nem vagyunk hatóság, viszont kötelességünk erről tájékoztatni a lakókat, és lehetséges megoldásokat is kínálunk.

Árvay Tibor: Igen fontos különbség az ötven évvel ezelőtti és a mostani viszonyok között, hogy amikor a régi elektromos vezetékek beépültek, legfeljebb néhány elektromos eszközt üzemeltettek a lakásokban, ma pedig van klíma, fűtőpanel, számos elektrotechnikai eszköz, mikró, szárítógép, mosógép, mosogatógép. Sokan már a gázüzemű vízmelegítőket is – teljesen érthető okokból – villanybojlerekre cserélték, és afelé halad a világ, hogy az elektromos berendezésekből csak egyre több lesz.

Pacsika Zsolt: A hatvanas években beépített szűk keresztmetszetű bemenő vezetékek nem alkalmasak arra, hogy ezt a fajta terhelést elbírják. Villamos-ipari mérnökkel mérettünk fel több épületet is, így kiderült, hogy sajnos sok helyen az elosztódobozokban, villamos-bekötési pontoknál a vezetékek túlmelegedtek, elolvadtak. Emiatt voltak áramszünetek is egyes épületekben.  Látszik, hogy a régi rendszer nem erre volt méretezve, ezt a fajta terhelést nem bírja, szükség van tehát a cseréjére. Több vállalkozót is megkerestük, igyekeztünk jó árajánlatokat kialkudni a cserére, viszont tudomásul kellett vennünk, hogy az elmúlt hónapokban ezen a területen is emelkedtek az árak.

 

– A társasházak közgyűlései több helyen már döntöttek, máshol a későbbiekben döntenek arról, hogy bevállalják-e a felszálló vezetékek cseréjét. Van, ahol igent mondtak, és van, ahol már meg is történt a csere. Hozzávetőlegesen mennyibe kerül egy-egy lépcsőházban ez a munka?

Árvay Tibor: Van olyan társasház, amelynek a lakói úgy döntöttek, hogy a felújításokra eddig félretett megtakarításokból finanszírozzák a cserét, de inkább az a jellemző, hogy célbefizetések útján teremtik meg ennek a keretét. Erről minden esetben a társasházak közgyűlése dönt, ahogy arról is, hogy esetlegesen milyen részletekben fizetik lakásonként a szükséges összeget. Természetesen minden épület más, de nagyjából – hangsúlyozom, hogy a jelenlegi árak szerint – 2-2,5 millió forintba kerül lépcsőházanként a felújítás.

Pacsika Zsolt: A vállalkozók korábban gyakorlatilag az adott hétre tudtak árajánlatot mondani, olyan gyorsan változtak az árak. Ez megnehezítette a társasházak és a CSÜSZ dolgát is. Nagyon reméljük, hogy most már nem lesz ilyen gyors árváltozás, és nem lesz probléma az anyagbeszerzéssel sem, sajnos az elmúlt hónapokban ezek is nehezítették a munkát.

 

Mennyi időt vesz igénybe a munka, és meddig vannak áram nélkül az érintett lakások?

Árvay Tibor: A vállalkozó először kiépíti az új rendszert, ez legfeljebb hanghatásokkal jár néhány napig a lakók számára. Amikor ez elkészült, akkor a szolgáltatóval együttműködve feszültség-mentesítik az adott épületet és rákötik az új rendszerre. Ekkor viszont áramszünet van a lépcsőházban úgy 8-10 órán keresztül. Hogy pontosan mikor, arról az érintett lépcsőház lakóit időben értesítik.

 

A tavaszi társasházi közgyűlések témája lesz a villámvédelem is. 

Pacsika Zsolt: A társasházak mintegy 80 százalékánál nem megfelelő a villámvédelem. Törvény írja elő, hogy ennek meg kell lennie, hiszen a tavaszi, nyári hónapokban megfelelő villámvédelem és földelés esetén nem lehet nagy gond, ellenkező esetben viszont igen. Ezt hatévente vizsgálják felül, így derült ki hogy a társasházak többségénél hiányos, a mostani szabványnak már nem megfelelő a villámvédelem. A társasházi közgyűléseken kötelességünk erre is felhívni a figyelmet, amit meg is teszünk. Ha a társasház ebben az esetben a javítás vagy a csere mellett dönt, akkor abban természetesen segítünk, mégpedig a lehető legjobban, és a lehető legolcsóbban.

További programok »

FEL