Módosulhat a húsz éve változatlan társasházi törvény

2022. november 24. 10:08 | behir.hu

A jövőre épp húszéves jogszabályban a közgyűlési meghatalmazások és az alapító okirat módosítását, a több lépcsőházas és többépületes társasházak működését, valamint a közös képviselő és társasházkezelő tevékenységének szabályozását, illetve a törvényességi felügyeletet kérdését kell mielőbb aktualizálni.

– Közel négymillió társasházban lakó életkörülményeit határozza meg a társasházi törvény, aminek módosításáról már hónapok óta tartanak a szakmai és érdekképviseleti egyeztetések. A törvényhozásig vezető utat munkaigényes, hosszadalmas szakmai-érdekképviseleti előkészítés keretezi, a részletszabályok kimunkálása több hónapig tart, de immár jó esély van rá, hogy a jövő év nyaráig a parlament elé kerüljön a törvénymódosítási csomag – tájékoztattott Gyárfás Róbert, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete (TTOE) elnöke.

Öt éve már egyszer elakadt a 2003-ban elfogadott társasházi törvény aktualizálásának ügye, melynek az idén egyszerre, egymástól függetlenül látott neki az államigazgatás szakértői apparátusa és a TTOE társasházkezelőkkel és a társasházban lakók széles rétegével is folyamatosan egyeztetve. Fontos kérdés a meghatalmazások ügye a közgyűlési döntéshozatalban. 

Szükséges lehet szabályozni az egy embernek adható meghatalmazások számát és a meghatalmazások érvényességi időtartamát, ezen felül a tényleges tartalmat is érdemes lehet konkretizálni, vagyis azt, hogy a meghatalmazott mire szavazhat a meghatalmazó képviseletében.

Fontos kérdés továbbá a több lépcsőházas, illetve több épületből álló társasházak gazdálkodásának szabályozása. Eljutott oda a társasházak gazdálkodása is, hogy igényli a részletszabályozást és a háttérjogszabályokkal való összehangolást. Ugyanilyen nagy és hangsúlyos témakör a társasházkezelő és a közös képviselő tevékenységének szabályozása. 

– A közös képviselő lehet tulajdonos is, de a társasházkezelő csak akkor jogosult a társasház nevében eljárni és aláírni, ha közös képviselőnek is megválasztja a közgyűlés. Az erre vonatkozó részletszabályozásra is szükség van, mert most keveredik, nem mindig világos a különbség és az azonosság, valamint az, hogy a közös képviselő természetes személy kell legyen – foglalta össze a TTOE elnöke.

 Forrás: VG/Sándor Tünde

További programok »

FEL