Több százezer vadlúd érkezett Magyarországra

2017. november 27. 06:15 | behir

A madarak az északi zord idő elől húzódnak a Kárpát medencébe, és itt vészelik át a telet – Tatán idén is madarászok segítségével lehet megfigyelni őket.

 Több ezres csapatokban szálltak le az itt telelő vadludak a Tatai tó leeresztett medrébe. A város minden évben Vadlúdsokadalommal ünnepli a madarak érkezését – a parton speciális távcsövek és a madarászok segítségével bárki megismerkedhetett a különböző fajokkal.

A vándormadarak többsége akár 7000 kilométert is megtesz, hogy a Kárpát medencében élelmet és menedéket leljen minden esztendőben. Jellemzően a nagy tömeget alkotó lúdfajok, így például a nagy lilik az Közép Szibériából vagy Nyugat Szibériából a Tajmir félsziget és attól nyugatra eső területekről érkezik – mondta el Csonka Péter főszervező.

 

Gyűrűzés és solymászbemutató

 

A természetvédelmi szakemberek mindennapi munkájuk egy részét is megmutatták a rendezvényen: a madárgyűrűzés mellett, a lovas solymászbemutatót is több százan figyelték a partról. A rendezvénnyel arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogyan óvható meg ez az Európában is egyedülálló természeti jelenség.

Nagyon nehéz lenne Tatai Vadlúdsokadalmat szervezni ludak nélkül, és ahhoz, hogy a ludak ide jöjjenek az kell, hogy például az emberek ne menjenek be a tómederbe, biztosítva legyen számukra a nyugalom, tehát alapvetően közvetlen természetvédelmi haszna is van – nyilatkozta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

A madarak február végén indulnak vissza északi költőhelyeikre.

Forrás: hirado.hu/M1

 

További programok »

FEL