Több mint 3 milliárd forintból újul meg a Gyulai Várfürdő

2021. január 13. 15:25 | D. Nagy Bence

A támogatás 90 százaléka a Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Programjának részeként érkezik a fürdővárosba.

Összesen 3,2 milliárd forintos összegből bővül a Gyulai Várfürdő 2023-mal bezárólag. A fürdő a keretösszeg nagyobbik, 2,9 milliárd forintos részét a Kisfaludy Fejlesztési Program pályázata kapcsán nyerte meg, amelyhez 300 millió forinttal önerőből járulnak hozzá. 

– A fürdő bővítésének munkálatai három területet érintenek. A családoknak kedvez a Gyermekparadicsom átfogó rekonstrukciója és bővítése, melynek során a jelenlegi 400 négyzetméteres kapacitást megduplázzuk – ismertette Kun Miklós, a Gyulai Várfürdő ügyvezető igazgatója a beruházással kapcsolatos sajtótéjékoztatón. Mint mondta, új élményelemeket építenek be, valamint egy nullától pár éves korúaknak szóló spray-parkot is kialakítanak.

A következő célcsoport az idősebb, egészségtudatos generáció. A lovarda és a kupolás wellness közötti szakaszt teljes egészében lebontják, helyére egy termál aquapalota kerül, kiúszó-beúszó rendszerrel.

– A harmadik terület szintén az előbbi csoportot célozza. A reumatológia területén – érintve a főépületet és a Erkel Szálló felőli átjárót – egy medical wellness központot hozunk létre. Ezzel a szolgáltatási körrel olyan vendégeket tudunk elérni, akik nemcsak a kiemelt időszakban, hanem év közben is ellátogatnak hozzánk, és hosszabb ideig maradnak – emelte ki az ügyvezető.

Ennek a részlegnek a helyére épül majd a termál aquapalota. (Kép: Kugyelka Attila/BMC)

A bővítésről szóló tanulmány már 2017-ben elkészült, ez képezte az alapját annak a megvalósíthatósági tanulmánynak, amely pozitív pályázati elbírlásában részesült 2020 decemberében.

– A várfürdő szerepe regionális szinten is kiemelkedő. Az a célunk, hogy egy-egy nagy volumenű fejlesztés minden évtizedben megvalósuljon, megőrizve, sőt, növelve a fürdő versenyképességét, hiszen ez a szálláshelyeknek és a gyulai munkahelyeknek is kedvez – hangsúlyozta Görgényi Ernő, Gyula polgármestere. Hozzátette, hogy az Aquapalota 2013-as átadása után azonnal hozzákezdtek az új fejlesztési koncepció kidolgozásához. A polgármester kiemelte, hogy a bővítés célja a fürdő négyévszakos jellegének erősítése.

Kovács József, a térség országgyűlési képviselője a pandémia utáni talpraállás részeként értékelte a beruházást.

– A gazdaságfejlesztésre, mint kiútra mindenképpen forrásokat kell áldozni. A kormány korábban arról döntött, hogy amennyiben az uniós keretek erre nem elegendőek, akkor hazai forrásból kell megvalósítani a terveket, ezek közé tartozik Gyula turisztikai fejlesztése is – összegezte a képviselő.

A Gyulai Várfürdő tavaly a pandémia miatt 35-40 százalékos kieséssel működött, így 2020-ra mintegy 300 millió forintos veszteséget kalkulálnak. Az új beruházás előzetes munkálatai idén indulnak el, a munka nagyobb része azonban 2022 őszén zajlik. A projekt a tervek szerint 2023 novemberében fejeződik be.

További programok »

FEL