Több millió forintot csalt ki áldozataitól egy 60 éves férfi, vádat emeltek ellene

Németországból hozott, akciós autókkal kecsegtetett

A Békéscsabai Járási Ügyészség 4 rendbeli csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a 60 éves kecskeméti férfival szemben, aki németországi cégalapítás és gépjármű vásárlás ürügyén négy személyt, köztük egy újkígyósi férfit is több millió forinttal károsított meg.

A vádirati tényállás szerint a vádlott a vádbeli időszakban bejelentett munkaviszonnyal, rendszeres jövedelemmel nem rendelkezett, ugyanakkor jelentős pénzintézeti és adótartozásokat halmozott fel – írja a Békéscsabai Járási Ügyészség közleményében. Magyarországon korábban több gazdasági társaságot is létrehozott, amelyek felszámolási és törlési eljárás alá kerültek. A vádlott Németországban is rendelkezett lakóhellyel, beszéli a német nyelvet, ezen tényekre alapozva valótlanul úgy tüntette fel magát, hogy egy német autógyárban dolgozik, mások előtt pedig befolyásos üzletembernek adta ki magát, aki németországi üzleti vállalkozásai okán jó kapcsolatot ápol az autógyárat üzemetető gazdasági társasággal. A vádlott valótlanul azt állította, ezen kapcsolatai révén kedvezményesen tud gépjárműveket beszerezni, illetőleg hitelt intézni Németországból. A vádlott fenti módon, kedvező üzleti lehetőségek valótlan ígéretével 2009-2013. években több személytől vett át jelentős pénzösszegeket, amelyeket nem az ígért célra – Németországban alapított cég törzstőkéjének befizetésére, illetőleg a sértettek által megvásárolni szándékozott járművek vételárára – fordított, az már a pénzösszegek átvételekor sem állt szándékában, illetve módjában. A vádlott a sértetteknek egyenként 3,7 millió forinttól 11 millió forintig terjedő kárt okozott.

A vádlottat korábban a Kecskeméti Járásbíróság csalás bűntette miatt jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, illetőleg jelenleg is van vele szemben bírósági eljárás Kecskeméten 5 rendbeli csalás bűntette és más bűncselekmények miatt.

A Békéscsabai Járási Ügyészség a férfit 2 rendbeli jelentős értékre, illetőleg 2 rendbeli nagyobb értékre üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével vádolja; az irányadó halmazati büntetési tételkeret 2 évtől 12 évig terjedő szabadságvesztés büntetés. A járási ügyészség a vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság tiltsa el a közügyek gyakorlásától, illetőleg a vádlott vagyonának terhére 4,6 millió forint erejéig rendeljen el vagyonelkobzást. Három sértett polgári jogi igényt is előterjesztett a vádlottal szemben, az ügyészség indítványa alapján a részükre okozott kárt is meg kell a vádlottnak térítenie. Az eljárás a Békéscsabai Járásbíróság előtt folytatódik.

Megosztás:

Címke: , , ,