Több Békés vármegyei iskola számára adott át tanúsítványt a szegedi mérnöki kar

2024. május 22. 19:14 | Vincze Attila

Ünnepélyes keretek között adta át tanúsítványait a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara Békés vármegyei partnerintézményei számára szerdán a Békés Vármegyei Kormányhivatalban. Az eseményen a felsőoktatási intézmény több békési település szakképző- és középiskolájával való együttműködést ismerte el.

A rendezvényen a Békés Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója köszöntötte a résztvevőket, aki elmondta, hogy eddig számos együttműködési megállapodást kötöttek az alap-, közép- és felsőoktatási intézményekkel, így a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karával is, utóbbi pedig megfelelő alapot jelentett a vármegyei mérnökképzés megvalósítására. Dr. Rákóczi Attila kiemelte, hogy ezúttal a hallgatók, illetve a diákok vannak az együttműködés középpontjában, hiszen a regionális tudástranszfer kialakításakor a hallgatói karrierösvény az, ami előtérbe került, ezzel segítve a fiatalokat a sikeres pályaválasztásban. 

A Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese beszédében hangsúlyozta, hogy manapság az egyetemek egyik legfontosabb feladata a társadalmi felelősségvállalás. Prof. Dr. Zakar Péter megjegyezte: a felsőoktatási intézményeknek a városokhoz hasonlóan szintén van egy vonzáskörzete, és egyáltalán nem mindegy az, hogy ez milyen helyzetben van az oktatás és továbbképzés szempontjából.

– A Szegedi Tudományegyetem és a Mérnöki Kar előtt egy nagyon szép fejlődési pálya áll most és nyilvánvalóan ezt a pályát a kar csak akkor tudja befutni, ha megfelelő kapcsolatrendszerrel és háttérrel rendelkezik – fogalmazott.  

Az SZTE Mérnöki Karának dékánja arról beszélt, hogy szeretnék a vidék megtartóképességét erősíteni, vagyis azt, hogy maradjanak helyben a fiatalok. Prof. Dr. Bíró István emlékeztetett, ehhez többek között a köz- és a felsőoktatás szoros együttműködésére van szükség. 

– Valós életpályákat szeretnénk kínálni, fejleszteni, létrehozni, ehhez viszont az kell, hogy a közoktatás, a felsőoktatás, a vállalatok együttmüködjenek – szögezte le. 

A kar stratégiai és fejlesztési dékánhelyettese az intézmény partnerprogramját, az általuk kínált életpályát ismertette. Prof. Dr. Sárosi József elmondta: természetesen a múltjukat tisztelik, de az élelmiszeres, agráros láb mellé "kinövesztettek" egy műszaki lábat is, így most már két stabil lábon áll a mérnöki kar.

A rendezvényen a szegedi mérnöki kar dékánja átadta Békés vármegyei partnerintézményei számára a tanúsítványokat. Az együttműködés elismeréseként plakettet kapott többek között a Békéscsabai Szakképzési Centrum Nemes Tihamér és Kemény Gábor Technikuma, valamint az Andrássy Gyula Gimnázium is. 

Az esemény végén felszólalt Paláncz György, Békéscsaba alpolgármestere, valamint Kovács József, Békés vármegye 3. számú választókerületének országgyűlési képviselője, akik a helyben létrejött mérnökképzés gazdasági jelentőségéről, illetve a fiatalok helyben tartásáról is beszéltek. 

 

Galéria

További programok »

Itthon

FEL