TISPOL – ellenőrzés a biztonság jegyében

Szeptember 13-ig kiemelt ellenőrzést folytat a magyar rendőrség is, csatlakozva a TISPOL SEATBELT összeurópai közlekedésbiztonsági akcióhoz, melynek célja a passzív biztonsági eszközök meglétének, használatának ellenőrzése. A szakemberek szerint, ha ezeket a közúti közlekedésben megfelelően használják, sokkal könnyebben kerülhetők el a súlyos sérülések.

A biztonsági öv, a bukósisak, valamint a gyerekülés megfelelő használatát ellenőrzik a mostani akcióban, a megkérdezett autósok többsége azt nyilatkozta: mindig bekapcsolják az övet.

-Eleinte nem nagyon figyeltem oda és fizettem egy pár ezer forintos bírságot érte, aztán volt egy olyan céges autóm, ami állandóan pittyegett ha nem volt bekapcsolva, ez egy nagyon jó dolog. Azóta inkább megszoktam, hogy be kell kapcsolni- mondta az egyik autós Kovács Zoltán.

Van olyan autós, akinek nem kellett külön felhívni a figyelmét. Sem bírsággal sem máshogy, ennél a családnál például megfelelően rögzített gyerekülések vannak és az öveket is bekapcsolják.

-Egyrészt az életünk nagy részét az autóban töltjük, másrészt meg ezt természetesnek vesszük, lehet, hogy a neveltetésünk miatt. Volt baleset is természetesen, aki elég időt tölt az úton, úgyis szenved kisebb nagyobb balesetet, de nem azért használjuk- tette hozzá Gaál András.

 

A rendőrség munkatársai megpróbálják minél szélesebb körben felhívni a közlekedők figyelmét, arra, hogy saját testi épségük megőrzése miatt elengedhetetlen a biztonsági eszközök használata.

-Egy kis sebességnél bekövetkező ütközésnél is az utastérben gyakorlatilag olyan erők hatnak a vezetőre és az utasokra, hogy komoly sérüléseket szenvedhetnek. Azt nem mondjuk, hogy hogyha a biztonsági övet használjuk, a gyermekülést, illetve a bukósisakot, akkor minden esetben el tudjuk kerülni a súlyos sérülést, a tragédiát, hiszen minden helyzet más. De az tény, hogy csökkenti a súlyos sérülések és az életveszélyes sérülések kockázatát- nyilatkozta Dr. Vargáné Szombati Andrea r. őrnagy a Békés Megyei Rendőr- főkapitányság sajtószóvivője.

Az összeurópai közlekedésbiztonsági akció szerdáig tart. A TISPOL adatait még a héten összesítik és ebből kiderül, – többek közt az is- hogy a térség autósai mennyire biztonságosan közlekednek.

 

Megosztás:

Címke: , , ,