Mi a teendő, ha kullancsot találunk magunkon?

2020. június 6. 08:38 | Csiffáry Zsuzsanna

A nyár beköszöntével elérkezett a kullancsok időszaka is. Dr. Szilágyi Annamáriával arról beszélgetünk, mi a teendő, ha kullancsot találunk magunkon, illetve milyen szövődményeket előzhetünk meg, ha időben orvoshoz fordulunk.

Többeknél mindennapos probléma a kullancs illetve más rovarok csípésétől és a fertőzésektől való félelem. A kullancscsípésekről szóló tévhiteket oszlatja el dr. Szilágyi Annamária háziorvos.

– Milyen betegségek alakulhatnak ki kullancscsípés következtében?

– A kullancscsípés kétféle gyakran előforduló betegséget terjeszt. Vírusos agyhártyagyulladást okozó betegséget, illetve egy bakteriálisat, az úgynevezett lyme-kórt. A vírusos agyhártyagyulladás ellen létezik védőoltás, amit mindenkinek javasolok. A védekezés felállásához 2-4 hét szükséges. A bakteriális fertőzés ellen nincs védőoltás, de jól kezelhető antibiotikummal. 

 

 

– Mit kell tennünk, ha kullancsot találunk magunkon? 

– Ha valaki talál magában kullancsot, nem szabad megijednie, kullancskiszedő csipesszel el lehet távolítani. Ha beszakad a feje, nem probléma, mert ki fog lökődni. A bőrfelületet le kell fertőtleníteni, és figyelni kell hogyan reagál. A kullancscsípés után 2-3 héttel később szoktak a lyme-kór bőrtünetei jelentkezni. Ha piros, kokárdaszerű bőrjelenség alakul ki, mindeképpen háziorvoshoz kell fordulni, aki antibiotikumot fog felírni.

– Mi történhet, ha valaki nem fordul ilyen tünettel háziorvoshoz?

– A megfelelő eljárással a betegség gyógyítható, viszont aki nem fordul háziorvoshoz, annál neurológiai szövődmények alakulhatnak ki évekkel később. Így érdemes ezt megelőzve felvenni a védőoltást, amit 3 majd 5 évente kell azt ismételni. 

További programok »

FEL