Tévedés, hogy a porckopás csak az idősek betegsége

Napjainkban a porckopás betegsége egyre fiatalabb korban jelentkezik. Míg száz évvel ezelőtt főként a 70 éven felüliek számára jelentett reális veszélyt, addig manapság az érintett  betegek átlagéletkora 56 év. Az újonnan diagnosztizált esetek több mint felét a 45-64 közti páciensek teszik ki.

A porckopás azonban megelőzhető, de legalábbis lassítható a folyamat. Ezért persze nekünk is tennünk kell porcaink védelméért.

 

Porcról porcra

A megelőzésben talán a legfontosabb szerepe a mozgásnak van. Még akkor is, ha kisebb nagyobb fájdalmat érzünk a térdünkben, a forgónkban, a csípőnkben. A funkcionális gyógytorna abban segít, hogy az ízületek körül levő izomzat megerősödjön, így könnyítve azok terhelését.
A könnyített mozgás: így a séta, a vízitorna , a nordic walking, a kocogás természetes felületen ideális lehet ízületeink védelme szempontjából.
Fontos lenne még az ideális testsúly elérése: ugyanis a fölösleges kilók komoly terhelést jelentenek az ízületeknek.
A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás pedig a porcszövet folyadéktartalmára is hatással van. Érdekes jelenség, hogy hogy reggel, ébredés után akár 2 cm-rel is magasabbak lehetünk, mint este: járkálásunk során a csigolyák közti porckorongokból kipréselődő folyadék miatt azok magassága csökken. Mindez persze éjszakai pihenésünk alatt korrigálódik.

 

Gyógyszerek, porcépítők

Léteznek olyan gyógyszerek, táplálék-kiegésztők, amelyekkel eredményesen javíthatjuk porcaink állapotát, de szedésük előtt mindenképpen kérjük ki orvosunk véleményét. Tévhit azonban, hogy a porcok újra építhetők lennének, csupán lassítható a porckopás folyamata. Létezik injekciós kúra is, amely egyszerre fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő.
Az úgynevezett porcépítő szerek hatóanyagai a glükózamin-, a kondroitin-szulfát és a hialuronsav a porcszövet fontos építőanyagai. Mindhárom javítja a porc vízmegkötő képességét, így elősegíti a porcos csontvégek egymáson való könnyed elmozdulását és gátolja a porcot bontó enzimek működését, azaz a lebontó folyamatokat. Ezen hatások együttesen valóban képesek lassítani a porcpusztulás folyamatát.

Forrás: hirado.hu

Megosztás:

Címke: , , , , ,