Tevan Andor szellemi örökségében: szimpózium a nyomdász tanulóknak

2023. december 1. 13:39 | Fajó Attila

Tizedik alkalommal rendeztek Andor-napi szimpóziumot a BSZC Szent_Györgyi Albert Technikum nyomdaipari tanulóinak. Az iskola Tevan Andor szellemi örökségét hivatott tovább vinni Békéscsabán. A szimpóziumon résztvevő diákság a szakmai előadások mellett játékos programban is részt vehetett.

Varga Tamás alpolgármester köszöntőjében kiemelte: Békéscsabán 150 éve indult el az első nyomda, melyet gyors egymásutánban több, hasonló profilú kisvállalkozás követett. Tevan Andor az édesapja által nyitott nyomdát vette át 1909-ben. A cég az ipari tevékenység mellett kulturális értelemben vett vállalásokat is teljesített, méghozzá sikerrel. 

A Szegya által megrendezett hagyományos Andor-napi szimpózium ugyan 3 évig szünetelt, de Tálas Csaba, az intézmény igazgatója elmondta, a Csabán nagy múltra  visszatekintő nyomdaipari képzés vonatkozásában nem állt meg az élet, és fejlesztésekre is sor került.

Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum fóigazgatója hangsúlyozta: az itt tanuló, 165 leendő nyomdász az iskola és a nyomdaipari nagyvállalatok együttműködésének köszönhetően nagy előnnyel indul a munkaerőpiacon. 

Az esemény dr. Horváth Csabának, az Óbudai Egyetem tanárának előadásával folytatódott, aki az Egyesült Államokban szerzett tapasztalatait és gondolait adta át, a nyomdászképzést illetően. 

Galéria

További programok »

Itthon

Gyula és Békés vármegye a díszvendége a csütörtökön kezdődő Utazás Kiállításnak

Csütörtöktől vasárnapig rendezik meg a 46. Utazás Kiállítást a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. Idén a rendezvény díszvendége Gyula, a történelmi fürdőváros, valamint Békés vármegye. A sikeres szereplés érdekében a jelentős turisztikai vonzerővel bíró települések részvételével tavaly év végén munkacsoport is alakult.
2024. február 20. 16:47
FEL