Tetőpontjához közeleg az ingatlanpiac emelkedése

7 és fél millió forint alatt már felújítandó lakást is nehéz találni, pedig két éve ugyanennyiért már felújított állapotút is könnyen vehettek a vásárlók. Fellendülőben az ingatlanpiac, ami a 2008-as világgazdasági válság óta most először érzi a kereslet növekedését. Olyannyira, hogy az építőipar alig tud lépést tartani az igényekkel.

Folyamatosan javulnak a kilátások az ingatlanpiacon, egyre több vevő érdeklődik a használt és az új építésű lakások, családi házak iránt.

– Egyre több az új kivitelezés. Használt ingatlanoknál keresik mindenféleképp a lakásokat – elsősorban befektetési céllal – de egyre több az új, fiatal házaspár, aki szeretné megalapozni a jövőjét, és új ingatlanba, saját ingatlanba költözni. Úgyhogy mindenféleképp egy vákuum van a piacon, ami itt azért érezhető nálunk is, Békés megyében – mondta el a békéscsabai OTP Ingatlanpont irodavezetője, Salamon László.

A 2008-as világgazdasági válság óta gyakorlatilag nem épültek eladásra szánt családi házak, sem téglalakások, a statisztikák jól mutatják, hogy a használt panellakásokkal és sorházakkal együtt ezek árai folyamatosan csökkentek. A tendencia csak akkor fordult meg, és indult emelkedésnek, amikor a családi otthonteremtési program hatására megélénkült az ingatlanpiac, és egyre több vevő jelent meg.

A nemzetgazdasági miniszter nemrég arról számolt be, hogy 2017-ben több mint 20 százalékkal növekedtek a beruházások, amiben a kormány lakásépítési programjának szerinte jelentős szerepe volt.

– Eddig 63.500 igénylést fogadott be a pénzintézeti rendszer. Ez azt jelenti, hogy 177 milliárd forintot tudtunk kihelyezni lakásépítési program keretein belül –  fogalmazott a Nemzetgazdasági Minisztérium minisztere, Varga Mihály.

A szakértők szerint az ingatlanok áremelkedése a régióban elérte a fizetőképesség felső határát. Így idén Békés megyében már inkább stagnálásra számítanak.

 

 

Megosztás:

Címke: