Terveznek, számolnak, spórolnak a békéscsabai kulturális intézmények

2022. november 13. 10:50 | Mikóczy Erika

Színházi előadások, koncertek, kiállítások – csak néhány olyan kulturális program, amelyeket az energiaválság miatt januártól március végéig szinte teljesen nélkülöznünk kell Békéscsabán.

A drasztikusan emelkedő energiaárak miatt – a kötelező önkormányzati feladatok biztosítása érdekében – a csabai képviselőtestület azt a döntést hozta, hogy a fűtési szezon második részében, döntően januártól március végéig, korlátozza a kulturális intézmények működését. Utánajártunk, hogyan valósul ez meg a gyakorlatban.

 

Munkácsy Mihály Múzeum

 

A közgyűlés döntésének értelmében a Munkácsy Mihály Múzeum kiállítótermei karácsonytól jövő év március végéig zárva tartanak, ez alól kivétel a Munkácsy Mihály – Egy géniusz diadala című kiállítás.

– December 23-án zárunk, és a terveink szerint a kultúra napján nyitjuk meg a Munkácsy-kiállítást, de ez is csak csütörtöktől vasárnapig, 10-16 óráig lesz látogatható. A mester remekeit nem szeretnénk elzárni az érdeklődők elől, és persze műtárgyvédelmi szempontból is fontos, hogy legyen megfelelő fűtés a kiállítótérben – tájékoztatott dr. Bácsmegi Gábor, a múzeum igazgatója.

Persze a jövő év első negyedéve is munkával telik majd az intézményben, hiszen folynak a háttérmunkák, fel kell készülni arra, hogy az új kiállításokat összeállítsák, és tavasszal teljes „fegyverzetben” várják majd a látogatókat. Emellett szeretnék a kiadványok mellett néhány ajándéktárggyal – például bögrével, mágnessel – is bővíteni a kínálatukat.

 

Csabagyöngye Kulturális Központ és intézményegységei

 

A Munkácsy Negyed másik jelentős intézménye, a Csabagyöngye Kulturális Központ sem kerülhette el a korlátozásokat. Szente Béla igazgató úgy fogalmazott, hogy a közgyűlés meghozta a határozatát, de az nincs kőbe vésve, nagyon sok minden történhet még, akár az árak tekintetében is. Mindenesetre  igyekeznek takarékoskodni ahol lehet, folyamatosan mérnek, számolnak, megoldásokat keresnek arra, hogyan lehet csökkenteni a felhasznált energiát.

– A Csabagyöngye hat intézményegységből áll, ebből ötben meg tudjuk oldani azt, hogy a közösségi szolgáltatások – ha nem is maradéktalanul – de működjenek. A nagy intézményünknek korszerű energetikai háttere van, viszont a rendezvények energia- főleg áramszükséglete itt elég magas. Végig kellett néznünk, hogy melyik intézményegységünkben milyen feltételek mellett tudunk közösségi szolgáltatásokat nyújtani. Mezőmegyeren például ez nem az Arany János Művelődési Házban, hanem a tűztoronyban oldható meg, mert ott fával lehet fűteni. A Lencsési Közösségi Házion napelemes rendszer van, ott remélhetőleg egészen jó feltételekkel biztosíthatjuk a közösségek működését, természetesen korlátozásokkal, és csak a hét három vagy négy napján – folytatta Szente Béla.

A Csabagyöngye nagy épületén belül a múzeum irodai tevékenysége folyik majd, és az intézmény szakmai munkatársai, háttérszemélyzetének tagjai dolgoznak ott. Leltároznak, előkészítik a következő időszakot, lezajlanak a kötelező képzések. Közben azon is gondolkodnak, hogy az épület környékén, vagy akár más helyszínen a város közösségének valamilyen találkozóhelyet biztosítsanak.

 

Békés Megyei Könyvtár és a fiókkönyvtárak

 

A Békés Megyei Könyvtár januártól három hónapon át, havonta csak két szombati napon lehet majd nyitva, a fiókkönyvtárak pedig március végéig bezárnak.

– A könyvtár a villamosenergia-felhasználása sajnos magas, óriási területeink vannak, és nem minden világítótestünk korszerű – eddig nem volt lehetőségünk ezeket lecserélni, ezért számítottunk is a korlátozásokra. Látjuk, hogy más megyékben bezárnak, csökkentett működéssel üzemelnek, esetleg el is költöznek a könyvtárak. Mi december 19-éig várjuk az olvasókat, utána azonban január 8-ig téli szünetünk lesz, amikor ügyeletet sem tartunk. Előtte lehet több könyvet kölcsönözni, több filmet hazavinni. Január 9-től március 31-ig az olvasóterem, a fiókkönyvtárak zárva lesznek – tájékoztatott Rakonczás Szilvia, az intézmény igazgatója.

A könyvtár az egészségügyi veszélyhelyzet idején is megoldotta, hogy kölcsönözni tudjanak az olvasók akkor is, ha zárva tartanak, és most is ez lesz a gyakorlat. Működni fog az online előrendelés, és lehet csomagot készíteni a könyvekből. Lehet folyóiratokat is olvasni, de csak 16 fok lesz abban a térben.

A fiókkönyvtárakban pedig heti egy alkalommal lesz arra lehetőség, hogy ez előre megrendelt könyvet elvigyék az olvasók, egyébként nem tartanak nyitva.

 

Békéscsabai Napsugár Bábszínház

 

A Békéscsabai Napsugár Bábszínház december 20-a és 2023. január 31-e között zárva tart, az intézmény tanítási évhez kötött előadásait február 1-jétől látogathatják majd a nézők. Ennek értelmében tehát december 20-áig a bábszínház minden előadása az előre tervezettek szerint alakul, majd egy rövid szünet következik, és 2023 februárjában új bemutatóval indul a programjuk az Ibsen Ház emeleti termében.

A bábszínház új épülete lassan elkészül, azonban a költözéssel a fűtési szezon végéig még várniuk kell.

 

Békéscsabai Jókai Színház

 

Az energiatakarékosság jegyében a Békéscsabai Jókai Színház zárva tart 2022. december 20-ától 2023. március 31-ig, de a próbákat megtartják. Addig azonban bőséges programkínálattal várják a nézőket, erről ide kattintva olvashatnak bővebben. 

További programok »

FEL