Terepmenet és retróérzés a megye legnépszerűbb horgászversenyén – videó

2018. május 28. 18:44 | Tószögi György

Csak sejteni lehet, hogy a remek horgászati lehetőségek ígérete mellett miből fakadhat a Félhalmi-holtág ellenállhatatlan romantikája. Egy kis horgásztanyai retróhangulat, a civilizációtól messze vezető földutas feeling, jó adag vadregény. Alighanem ezek összessége miatt ismét rekordnevezőt vonzott a Pünkösdi Félhalmi Nagyhalfogó.

A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének legnépszerűbb, háromnapos pünkösdi versenyeseményére idén maximálisan 80 csapat nevezhetett és nevezett is, már év elején betöltve a keretet. A verseny életre hívása óta azonban eddig még nem kellett szembenézni azzal az egyszerű ténnyel, hogy a Csárdaszállás és Gyomaendrőd között fekvő Félhalmi-holtág ötös ágához minden irányból csak földutas komfort dukál, amely már egy kiadós zápor esetén is megnehezítheti a vízterület megközelítését.

 

Csapadékos időjárás esetén régóta problémát jelent a Félhalmi-holtág megközelítése – Fotó: KHESZ

 

Az idei csapadékos tavasz azonban visszahozta ezt a régi „romantikát”, főként, hogy a verseny előtti napon jókora zivatar hintette meg a területet. Kérdésessé vált a verseny megrendezhetősége, de a másnap délelőtti napos-szeles időjárás lehetővé tette, hogy Köröstarcsa irányából személyautókkal is be lehessen jutni a versenyhelyszínre.

A csapatok zöme sáros járművekkel ugyan, de szerencsésen megérkezett délig a Körösvidéki Sporthorgász Egyesület horgásztanyájánál lévő bázispontra, ahol a megnyitó és a helysorsolás ünnepélyes pillanatai zajlottak. A rendezőség felhívta a figyelmet arra, hogy a horgászhelyekhez vezető holtág-menti dűlőút az esők miatt szintén „terepes”, ezért türelemre és szükség esetén egymás segítésére kérte a népes mezőny tagjait.

 

A kezdésre a csapatok zöme kissé sárosan, de sikeresen megérkezett – Fotó: KHESZ

 

Fotó: KHESZ

 

A helysorsolás izgalmas pillanatai – Fotó: KHESZ

 

A sorsolás után elinduló járműkonvoj láttán némileg jogosak lehettek az aggodalmak, hiszen a zömében tereptulajdonságok nélküli személyautók mellett kisteherautók, furgonok, utánfutó- és lakókocsi vontatmányok is nekivágtak a csúszós, helyenként kátyús útnak. Igyekezni pedig ildomos volt abból a szempontból, hogy a koradélutánra gyorsan szürkülő horizont újabb záporokkal fenyegetett.

A mezőny azonban jelesre vizsgázott helyzetkezelésből. Egyrészt a sofőrteljesítményeken látszott, hogy a térség pecásai nem csupán vasárnapi aszfaltrutinnal rendelkeznek, másrészt türelmesen, ha kellett a másik járművét kézi erővel meg-megtaszítva segítették egymást a nehéz szakaszokon. A komolyabb helyzeteket azon túl pedig a KHESZ halőrei, illetve a Köröstarcsai Kishajó Kikötő önkéntes alakulata – akiket külön köszönet illet – segített megoldani terepjárókkal.

 

Volt, aki nem bízta az időjárásra – Fotó: KHESZ

 

 

 

Szükség is volt az összhangra, hiszen villámgyorsan közeledő özönvíz-zápor verte végig a határt, de ekkorra a csapatok már a helyükön voltak és kezdetét vehette az egész hétvégés Félhalom-feeling, amiből így jóformán már csak a halak hiányoztak.

A legtöbb csapatnál „ők” sem okoztak csalódást. Mennyiségben és rekordnagyságban ugyan nem múlták felül az előző évek pünkösdi nagyhalfogó versenyeit, de tíz kiló közeli példány nem egy horogra akadt és a klasszikus ponty-amur duó valamelyike (vagy mindkettője) a mezőny java részénél tiszteltét tette. A dobogósok ismét húsz kilós feletti összfogással zártak, a verseny legnagyobb halát ezúttal egy 9,87 kilogrammos amur jelentette, míg a mezőnyteljesítmény 279,51 kilogrammra rúgott. Annak pedig alighanem mindenki örülhetett, hogy a hétvége folyamán több csapadék nem esett.

 

Ezúttal is adott szép halakat a Félhalmi-holtág – Fotó: KHESZ

 

A verseny kezdete után néhány órával máris horogra akadt az első gyönyörű hal, egy közel tíz kilós pikkelyes ponty – Fotó: KHESZ

 

Bár kissé rázósan (és terepesen) indult az idei Pünkösdi Félhalmi Nagyhalfogó, de hozta a kötelezőt: a vadregényt, a horgásztanyai retróérzéseket, a szombati bográcsos ízeket, a szép halakat, de mindenek felett a csak itt kapható sajátságos „ötös” horgászhangulatot!

 

Dobogós helyezett csapatok:

  1. Pontyfogók Team (Molnár Ferenc, Fábián Gábor) – 24.590 g
  2. Máté Team (Máté György, Máté Tamás) – 22.650 g
  3. Matrózok (Gyurkó Pál, Egerei László) – 21.615 g

 

Fotó: KHESZ

 

További programok »

Itthon

Október 17-én ismét lesz 4 Labda Bajnokság

Már javában zajlik a 4 Labda Bajnokság szervezése Békéscsabán. A már több mint 10 esztendeje létező rendezvényt Kormos Mihály, a BRSE korábbi szakmai igazgatója hívta életre. A program szervezését négy évnyi szünet után a Körös Tollaslabda Sport Egyesület vállalta el. A szervezők családi és baráti csapatok nevezését várják.
2021. szeptember 21. 18:20
FEL