Tehetségsegítő tanács alakult Dél-békésben

Két járás 15 köznevelési intézményének vezetője fogott össze

A tanácsot a két járás 15 állami köznevelési intézményének vezetője és a kezdeményező 2016. április 27-én közösen alapította meg Tótkomlóson a Jankó János Általános Iskola és Gimnáziumban tartott konzultációjuk alkalmával.

A tanács célja, hogy Dél–Békés területén összefogja a tehetségsegítő tevékenységeket célzó kezdeményezéseket, segítse tagjai tehetséggondozó – fejlesztő munkáját, összehangolja a szakmai, társadalmi és gazdasági erőforrásokat, elősegítve ezzel a tehetséges fiatalok produktumainak hasznosulását. További célja, hogy a fiatalok minél szélesebb körben történő támogatássák, lehetőségek biztosítsanak a tehetségük kibontakoztatására. Az alapítók közösen kitűzött feladata, hogy lehetőséget és teret adjanak a tehetséges fiatalok hosszú távú, folyamatos és megbízható segítésére.

A tehetségsegítő tanácsok olyan társadalomért dolgozó szakmai közösségek, melyek tagjai mindannyian saját területükön adottságiak, lehetőségeik függvényében tesznek hozzá valamit a tehetséges, különleges bánásmódot igénylő gyermekek, tanulók fejlődéséhez.

A Dél-békési Tehetségsegítő Tanács megalakulása után pályázatot nyújtott be a Nemzeti Tehetség Program részeként az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett „Hazai Tehetségsegítő Tanácsok támogatása” NTP-HTT-16 kódjelű pályázati kiírásra. A hálózatfejlesztésre – benne pl. tehetségpontok létrehozása, továbbfejlesztése   irányuló mentortevékenység összhangban áll térségünk tehetséghálózatának komplexitásra törekvő elképzeléseinkkel.

A „Nyitott iskola, nyitott tanulói társadalom” című pályázat a támogató döntése alapján 1 700 000 forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. A támogatás hozzásegíti a most alakult szövetséget ahhoz, hogy a 2016/2017-es tanévben kialakítsa működését, továbbá együttműködéseket hozzon létre a társadalom különböző szereplői között, segítse a jó gyakorlatok egymástól történő átvételét, szakmai programok tartását, támogassa működésének önkontrollos hatásvizsgálatát, a tanács tagjai között lévő tehetségpontok támogatását. Így megvalósulhat a dél-békési nevelési- oktatási intézmények közötti szakmai tartalom-fejlesztés, szakmai konferencia sorozat, műhelyek, workshopok, bemutató rendezvények szervezése, kialakításra kerül egy szakmai és információs weboldal online információ és tartalomszolgáltatással.

2016-ban a tanács tagjai már három tehetségműhely bemutatót tartottak az Orosházi és a Mezőkovácsházi járás tehetségpont nevelési-oktatási intézményeiben. A tanév időrendjéhez igazított pályázati ütemterv a felsorolt tevékenységek folytatását teszi lehetővé 2017 első félévében is.

A tehetségsegítők szakmai fejlődésének támogatása érdekében csoportos képzési tréningre is pályázott a tanács. A nyertes projektterv alapján a tavaszi időszakban Mezőkovácsházán Dr. Balogh László fog előadást tartani. A térségben élő tehetséges fiatalok közül többet az "50 tehetséges magyar fiatal programba”, másokat a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács „Felfedezettjeink” pályázat támogatottainak körébe javasolt a tanács.

A Dél-békési Tehetségsegítő Tanáccsal a befogadó/kapcsolattartó Mezőkovácsházi Csanád Vezér Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 68/381-366-as telefonszámán, vagy a dbtst@tehetseg.info email címen vehető fel a kapcsolat.

Megosztás:

Címke: , ,