Tavaszváró kulturális program Eleken a Román konzulátus szervezésében

“Román kulturális márciuska Eleken” címmel rendezett hagyományőrző programot a Román konzulátus a Békés megyei városban. Az eseményen egy Románia kincseit bemutató fotókiállítást is megnyitottak.

 

 

Florin Vasiloni, Románia gyulai főkonzulja elmondta, hogy olyan kulturális programmal készültek erre az alkalomra, amely a tavasz eljövetelét hirdeti. A rendezvényen szerették volna bemutatni a márciuska hagyományát.

– Ez egy különleges nap számunkra. Ez az első esemény, amelyet Gyulán kívül rendeztünk meg. Szerettük volna kifejezni kulturális nyitottságunkat ezzel. Megpróbáltunk olyan kulturális programot összeállítani, ami a tavasz eljövetelét hirdeti és bemutatni a márciuska hagyományait – fogalmazott beszédében a főkonzul.

Natalia Lazar a Román márciuska, szellemi kulturális örökségéről tartott előadást, melyben hangsúlyozta, hogy ez az ünnep az összes balkáni nép hagyományaiban felfedezhető és már javaslatot is tettek, hogy felvegyék az UNESCO örökségei közé.

– A március az év egyik különleges időszaka, amely a tél végét jelzi, amikor is megjelenik a tavasz. A román kultúrában ez az időszak a márciuska. Ez a természet újjászületésének ünnepe, ami tele van szimbólumokkal. Ez egy olyan román kulturális ünnep, amely az összes balkáni nép hagyományaiban felfedezhető – tájékoztatott Natalia Lazar .

A programra az eleki táncegyüttes tradicionális román néptánccal készült, majd a helyi diákok román nyelvű előadását láthatták az érdeklődők. Az eseményen egy Románia kincseit bemutató fotókiállítást is megnyitottak Ilie Tudorel fényképeiből.

A Román konzulátus hagyományteremtő céllal rendezte meg most először Eleken a programot, melyet jövőre is szeretnének megtartani. Azért választották ezt a várost, mivel 4 nemzetiség él együtt a településen, így olyan, mintha egy kis Európa élne együtt Eleken.

 

 

Megosztás:

Címke: , , , ,