Tavaszi fesztivál a 14-esek bűvöletében: Tóth Péter, Zorán, Bródy és az Európa Kiadó is fellép

2016. február 26. 14:56 | Mikóczy Erika

Tizennegyedik alkalommal rendezik meg Békéscsabán a tavaszi fesztivált. A legtöbb eseményt a Csabagyöngye Kulturális Központ vezényli le, de emellett 14 kisebb szervezet is kiveszi a részét a feladatokból. Idén többek között zenekarral és vonósnégyessel kísért Zorán koncert, valamint Bródy János fellépése, Cseh Tamás-programok és Tóth Péter zongoraestje várják az érdeklődőket.

Március 7-e és április 4-e között tartják idén a Békéscsabai Tavaszi Fesztivált. Az eseményekre évek óta annyi az érdeklődő, hogy szinte mindig teltházra számíthatnak a szervezők.

– A képzőművészetet, a népzenét, a néptáncot, a komolyzenét, a könnyűzenét, rockot, bluest, jazzt, az irodalmat, a színházat és a bábszínházat is felöleli az összművészeti fesztivál  – mondta el Herczeg Tamás, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatóhelyettese. - Tavaszi fesztivált sok helyen tartanak vidéken és a fővárosban is. Abban megegyezik a kínálatunk, hogy országos hírű, nemzetközi eseményeknek is helyt adunk. Abban viszont különbözünk a többiektől, hogy nagy figyelmet fordítunk a békéscsabai kötődésű vagy Békés megyei alkotók, zenészek bemutatkozására is. Idén a Vasutas Koncert Fúvószenekar kezdi a tavaszi fesztivált, de fellép a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar is. A zárókoncertet pedig az Egyesült Államokból erre az alkalomra hazatérő Tóth Péter, a város zseniális zongoraművésze adja.  Egyebek mellett Békéscsabán lesz az Európa Kiadó, ami már csak azért is kuriózum, mert régóta nem léptek színpadra. Ugyancsak nagy érdeklődésre tart majd számot Zorán, aki zenekarral és vonósnégyessel kísérve lép fel, illetve az idén 70 éves Bródy János. A Körös Irodalmi Társasággal is lesz programunk, többek között Kiss Ottó és Baji Miklós Zoltán (BMZ) fog egymással beszélgetni, illetve ne feledkezzünk el a Cseh Tamás programsorozatról sem.

Herczeg Tamás hozzátette: a Jókai színház is mindig nagyon készül a tavaszi fesztiválra, ekkor mutatják be a Bánk bánt, de ebben a folyamban kell megemlíteni a Békéscsabai Napsugár Bábszínház által szervezett drámaíró fesztivált is, amikor egy éjszaka alatt írnak egy újságcikkből három darabot, amit három rendező állít színpadra. Az utóbbi években csatlakozott a sorozathoz a Szent István Egyetem, az intézmény kiállítással, tudományos előadásokkal várja az érdeklődőket. A múzeum pedig ebben azt esztendőben is színvonalas kiállításokat mutat be.

Varga Diána

További programok »

FEL