Tart a szezon! A spárga és az uborka is megtalálható a piacokon és a boltokban

2021. május 23. 13:31 | Csiffáry Zsuzsanna

Elkezdődött a spárga szezonja, amely június közepéig tart, tehát a következő időszakban lesz alkalmunk kiélvezni a zöldséget. A spárga mellett már a helyi uborkával is találkozhatunk a piacokon és a boltokban. Megyei termelőket kérdeztünk többek között arról, hogy hogyan birkóztak meg az időjárás viszontagságaival.

Pár hete tart már a spárgaszezon, amely meglehetősen rövid, csupán áprilistól júniusig, ritkább esetekben akár augusztusig is eltarthat. Az egyik megyei termelő elmondta, a spárga, más néven aszparágusz, népies nevén pedig csirág közkedvelt alapanyag. Nem véletlen, hiszen elkészítése sokoldalú, egészségügyi hatásai pedig népszerűek. Ám hiába számít Magyarország spárgatermelő hatalomnak, fogyasztása itthon háttérbe szorul. Pipis Pál tótkomlósi őstermelő a 7.tv stábjának elmondta, hogy ennek a zöldségnek a friss hajtását, az úgynevezett spárgasípot fogyasztjuk. A növénynek nagy a víztartalma, gyorsan megfonnyad, ezért érdemes minél hamarabb elfogyasztani. Amennyiben nem akarjuk azonnal felhasználni, csavarjuk vizes ruhába és tegyük a hűtőbe egy-két napra. 

– A családunkkal 2003 óta foglalkozunk spárgával. Sokféleképpen elkészíthető, bár kevesen használják fel a konyhában. Mi azt szeretnénk elérni, hogy egyre népszerűbb legyen, mivel nemcsak finom, de vízhajtó, tisztító és vérnyomáscsökkentő, tápanyagokban rendkívül gazdag, sok kálium, kalcium, vas, magnézium, folsav, A-, B1-, B2-, C- és E-vitamin található meg benne. Nem hízlal, mégis feltölti a szervezetet energiával. Ez már önmagában is elég ok a fogyasztására – fogalmazott Pipis Pál őstermelő. 

Hozzátette, hogy a zöldségben található aszparaginsav hozzájárul az idegrendszer egészséges működéséhez, továbbá a K-vitamin-tartalma javítja a csontok egészségét és véralvadásgátló hatású, jelentős mennyiségű inzulint tartalmaz, amely a vastagbélben a jó baktériumok tápláléka, segíti a tápanyagok felszívódását.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a minőségi spárgasíp kemény, egységes színe van, a felülete fényes, a szára nem fás. Vásárlás előtt nyomkodjuk meg a végét; akkor jó, ha sárgás lé jön ki belőle, illetve a hajtás legyen szorosan zárt. 

A spárga mellett már megtalálhatjuk a hazai uborkát is a piacokon. Bár a kígyóuborka egész évben kapható, de a fürtös, hazai fajták júniustól szeptember végéig kaphatóak. Goron Zsolt újszalontai őstermelő szerint magas víztartalma miatt tökéletes folyadékpótló, ez nyáron nagyon előnyös. Ez a zöldség tartalmaz káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és vasat, továbbá a B1-, B2, B6-, valamint C-vitamint.

– Az idei termést nagyban befolyásolta az időjárás. A legnagyobb kihívás az, hogy a bio vegyszerezés szabályainak megfeleljünk. Ezt rendszeresen ellenőrzik, így egyébként is jóval egészségesebb a hazai termés, más országok termékével szemben. Sikerült megtalálnom a legjobb szert a gombák ellen. Továbbá a Swirski ragadozó atkát telepítjük a fóliába a kártevő rovarok ellen – fogalmazott az őstermelő. 

Hozzátette, hogy a hazai uborka július végéig, augusztus elejéig megtalálható a piacokon.

További programok »

FEL