Társadalmi tabukat döntöget a Haan Lajos írásaiból készült kötet

2022. május 20. 14:21 | Vincze Attila

Csütörtökön tartották Demmel József: „Korhely férjek" és „nyelves asszonyok", 19. századi családi konfliktusok egy alföldi városban című könyvének bemutatóját a Békés Megyei Könyvtárban. A szerző Haan Lajos békéscsabai evangélikus lelkész Nagylakon töltött évei alatt írt történeteit gyűjtötte össze egy kötetben.

Békéscsabai középiskolásokkal telt meg csütörtök délelőtt a megyei könyvtár olvasóterme: Demmel József könyve a diákok számára is számos érdekességet tartogatott. A történész elmondta, hogy az új kötetben Haan Lajos evangélikus lelkész nagylaki évei alatt íródott történeteit dolgozta fel, aki igyekezett megoldani a hozzá forduló helyiek házassági problémáit.

– Nagyon sok furcsaság van ezekben az írásokban mai szemmel nézve, egyrészt teljesen más volt mind a férfi, mind a női szerep, másrészt a nők teljesen alárendelt viszonyban voltak a házasságon belül, tehát mindig domináns fél volt a férfi, vagyis nem egy társas kapcsolatról volt szó, hanem gyakorlatilag egy úr és egy cseléd viszonyról – magyarázta a mű tartalmát Demmel József.

A könyv az 1850-es évekbe kalauzolja el az olvasót, egyfajta betekintést adva abba a korabeli viselkedéskultúrába, ami jellemezte a paraszti családokat.

– A leírások a Nagylakon készült napló jegyzeteit tartalmazzák, és az ott élt embereknek az egymás közötti viszonyát mutatja be, mint például ahogyan élt akkoriban egy házaspár, milyen viták voltak közöttük, illetve, hogy az akkori életnek, hétköznapoknak, mindennapoknak milyen jellegzetességei voltak – fogalmazott Lukoviczki Anna, a Békés Megyei Könyvtár igazgatóhelyettese.

A bemutatón elhangzott, hogy a pikáns társadalmi témákon túl olyan tabukról is szó esik a könyvben, mint például a családon belüli erőszak, amely a szerző szerint olykor brutális méreteket öltött az akkori közösségekben.

További programok »

FEL