Tanulmány a nőkről: pénteken debütál a darab a Jókaiban

2019. november 26. 15:19 | Gyemendi Réka

Gyárfás Miklós: Tanulmány a nőkről című darabját viszik színre a Békéscsabai Jókai Színházban a Jászai Mari-díjas Halasi Imre rendezésében. A darab főpróbáját kedden tartották.

A történet szerint három nő, Zsuzsa, Éva és Jolán elhatározzák, hogy elválnak férjeiktől. Ügyvédjük a fiatal Vera, akinek ez az első ügye, fel is keresi a férjeket. A vérmes Pétert, az anyagias Sándort és a tunya Bálintot csak egy pillanatra háborítja fel feleségük szándéka, mert rögtön beleszeretnek a bájos jogásznőbe. Geugucz, az öreg kormányos elszólja magát otthon, ezután a feleségek a leghűségesebb társakká válnak, Verát pedig a férfiakból álló fegyelmi bizottság egy évre felfüggeszti. Azonban Dénes, a női lélek rejtelmeit kutató író nagyra értékeli Vera mély élettapasztalatát, így belőlük lesz a negyedik boldog pár.

Halasi Imre rendező korábban, a darab olvasópróbáján kiemelte: a színmű az 1967-ben bemutatott filmet dolgozza fel, ennek köszönhetően rengeteg jelenet van a történetben. Ezt úgy oldják meg, hogy egy forgószínpadra építik a helyszínek bemutatásául szolgáló bútorokat. A díszlet kulcseleme egy levegőből lógó Trabant, amivel azt szeretnék érzékeltetni, hogy egy maga idejében kultikus történetről van szó, amire ma nosztalgiával tekintenek.

– A színdarab a film forgatókönyve alapján készült, ebből pedig az következik, hogy sokkal több helyszín van benne, mint általában egy színházi előadásban. Ezt megpróbáltuk úgy ábrázolni, hogy a lehető legkönnyebben meg tudjuk oldani a jelenetváltásokat, és egy általános, úgynevezett retró térbe helyeztük a történetet. Ez azt ejlenti, hogy a '60-as '70-es évek világát próbáljuk megidézni egy trabanttal, különböző reklámfeliratokkal és magukkal a jelmezekkel – mondta el a direktor.

Halasi Imre elmondta: az előadás ékessége a darabban elhangzó tizennyolc dal.

– Maga a mű is úgy alakult ki, hogy ennek a jónéhány, körülbelül tizennyolc dalnak legyen egy szövete, legyen egy olyan történet, ami köré ezt meg lehet szervezni. Ezekkel a dalokkal is a '60-as, '70-es évek hangulatát szeretnénk megidézni – tette hozzá.

Liszi Melinda a válófélben lévő Évát alakítja a darabban.

– Minden hölgy a kapcsolata egy bizonyos pontján azt érezheti, hogy a párja elhanyagolja, és azt, hogy az az egzisztencia, amit a férje képvisel és amiért dolgozik, elsődlegesebb nála. Éva is azt érzi, hogy háttérbe szorult, ezért el szeretne válni. Valójában egy kicsit  se veled, se nélküled kapcsolat az övék, hiszen egy tíz éves házasság sok szép emlékkel és egy erős kapoccsal összetartaná őket. De Éva nem tud túllépni azon, amit érez, ezért dönt a válás mellett. Ám ahogy fordul a kocka és rájön, hogy a férjének lehetne más partnere és belegondol abba, hogy milyen lenne az élet nélküle, meggondolja magát, ahogy a többi hölgy is a darabban – ismertette a színművész.

Csonka Dóra dr. Képes Verát, a fiatal ügyvédnőt alakítja, aki frissen kézhez kapott diplomájával rögtön az első munkanapján a három válófélben lévő nő ügyét kapja. A színész úgy fogalmazott: a dolgok nem egészen úgy alakulnak, ahogy az ügyvédnő elképzeli, ugyanis meg kell küzdenie három válófélben lévő férfival, akik végül mind szemet vetnek rá.

– Közel áll hozzám a szerep, ugyanis a nyáron diplomáztam. Nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy ezt a karaktert kapom, így sokkal személyesebbnek érzem a darabban elhangzó mondatokat – fogalmazott.

Tege Antal, aki az írót alakítja a darabban, kiemelte, hogy a próbák nagyon jó hangulatban zajlottak, szórakoztató színműről van szó. Úgy fogalmazott: szereti azt a fajta narratív szerepkört, amelyben van.

– Az írót játszom, aki végigkíséri az egész darabot a színpadon és próbálom irányítani a történetet úgy, hogy valahogy megértsük a nőket, hogy ezt a tanulmányt el lehessen készíteni. A darabban négy-öt karakterbe is belebújhatok – ismertette a színművész.

A Tanulmány a nőkről című darab bemutatója november 29-én lesz a Békéscsabai Jókai Színházban.

 

Szereposztás:

Író – Tege Antal
Balogh Sándor – Gulyás Attila
Balogh Sándorné, Éva – Liszi Melinda
Egri Péter – Puskás Dániel
Egri Péterné, Zsuzsa – Király M. Alexandra
Gegucz Bálint – Katkó Ferenc
Gegucz Bálintné, Jolán – Nagy Erika
Dr. Képes Vera – Csonka Dóra

 

További programok »

Kultúra

Térzene és megemlékezés Gyulán

A Térzene Program újabb állomásaként ezúttal a Farkas Fúvósötös adott komolyzenei koncertet Gyulán, a Várkertben. A koncert előtt nem sokkal pedig a Gyulai Október 23. Alapítvány helyezett el koszorút a vár falán a pozsonyi csata emlékére.
2020. július 4. 19:25
FEL