Támogatják a diákokat Gyulán

2016. július 26. 14:33 | Laczkó Viktória

Iskolakezdési és települési támogatással, valamint Bay-ösztöndíjjal segíti a fiatalokat és családjaikat a gyulai önkormányzat, de a diákok akár maguk is megkereshetik a zsebpénzüket. Ezeket a témákat érintették a városházán tartott sajtótájékoztatón.

Vidó Katinka második éve vesz részt az önkormányzat Nyári Diákmunka programjában, idén a turisztikai osztály munkatársainak segít. Az önkormányzat 143 16 és 25 év közötti diák számára biztosít munkalehetőséget különböző városi tulajdonú cégeknél augusztus 12-ig. A 11. osztályos gimnazista szerint a diákmunka hasznos lehet a jövőre nézve.

– Nagy segítség ez a lehetőség, hiszen beleláthat a diák, hogy például tourinform irodában vagy az önkormányzatnál mivel foglalkozhatnak. Tavaly nyáron teljesen más munkakörben dolgoztam – mondta Vidó Katinka.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a gyulai önkormányzat idén is segítséget nyújt a családoknak. Az iskolakezdéssel járó kiadások nehézségeit kompenzálják az iskolakezdési támogatással. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultsággal rendelkező családoknak ez automatikusan jár, de az önkormányzat támogatást nyújt a jogosultsággal nem rendelkező famíliáknak is.  Sós Judit, a Szociálpolitikai és Gazdaságfejlesztési Osztály osztályvezetője elmondta, azok, akik a rendszeres gyermekvédelmi kedvezménybe nem férnek bele a jövedelmi vagy vagyoni feltételeik miatt, azoknak 5800 forint iskolakezdési támogatást biztosítanak. Ennek feltétele, hogy a családnak legalább egy gyermeke tanuljon, hogy az egy főre jutó jövedelem ne haladja meg az 57 ezer forintot, és vagyoni elemmel nem rendelkezzenek. A támogatáshoz szükséges kérelmek az önkormányzat épületében, de a szakigazgatási kirendeltségen Gyulaváriban is benyújtható augusztus 15-ig.

A polgármester a sajtótájékoztatón a Bay Zoltán tanulmányi ösztöndíj részleteiről is beszámolt. Mint mondta, szeptember 10-ig lehet benyújtani a pályázatot. A 11.-es és 12.-es középiskolásoknak szóló ösztöndíj egy tanévre, tehát 10 hónapra jár, amennyiben a tanuló átlaga legalább 4,7-es. Az egyetemi, főiskolai hallgatók szintén élhetnek ezzel az ösztöndíjjal, ha legalább 4-es az átlaguk és 55 kreditponttal rendelkeznek a megelőző két lezárt félévben. A középiskolások havonta adómentesen 9 ezer forint, a felsőoktatási intézménybe járó hallgatók havi 13 ezer forint támogatásban részesülhetnek. Az ösztöndíj évente legfeljebb 10 középiskolás tanulónak és 10 főiskolai vagy egyetemi hallgatónak ítélhető oda. Az ösztöndíj évente legfeljebb 10 középiskolás tanulónak és 10 főiskolai vagy egyetemi hallgatónak ítélhető oda azzal, hogy a tíz középiskolásból legfeljebb két nem gyulai lakóhellyel rendelkező tanuló is lehet.

 

FEL