Találkozó a dán herceggel

180 elkötelezett nemzetközi, fiatalnak az a kivételes megtiszteltetés jutott, hogy találkozhatott, Őfelsége Joachim Herceggel.

Tar Zsuzsanna (23), az Aalborg-i egyetem hallgatója nem mindennapi eseményben vehetett részt az elmúlt napokban. Mint Dánia egyik ifjúsági nagykövete nemrégiben esélyt kapott arra, hogy találkozhasson Őfelsége Joachim Herceggel a nemzetközi tehetségek konferenciáján Koppenhágában illetve, hogy élőben végig követhesse a nyílt interjút, amit a Herceg adott a külföldi továbbtanulásról és a dániai munkavállalásról.

Április 2-án, szombaton, 180 elkötelezett nemzetközi, fiatal, Dániába élő és tanuló tehetségnek az a kivételes megtiszteltetés jutott, hogy találkozhatott, Őfelsége Joachim Herceggel a COWI koppenhágai központi irodájában, ami az egyik legnagyobb dán mérnöki cég. A fiatal tehetségek nemcsak a Herceggel, hanem a legnagyobb dán illetve nemzetközi cégek vezérigazgatóival és képviselőivel is találkozhattak, úgy, mint a Maersk, Novo Nordisk, Grundfos, Coloplast, COWI és nem utolsósorban a Microsoft. Az egyik ilyen tehetséges fiatal tanuló Tar Zsuzsanna volt, aki az Észak-Dániában elhelyezkedő Aalborg-i egyetem mesterképzésen tanul, offshore szerkezet- és geo technikai építőmérnöknek.

„Nagyon nagy megtiszteltetés volt részt venni az élő interjúban a nyitott gondolkodású Herceggel, akivel utána kezet is foghattunk illetve beszélgethettünk is. Akárcsak én, ő is nemzetközi életet élt, külföldön tanult és dolgozott. Ez sok mindent elárul erről a kicsi, de erős országról, egy alacsony hierarchiájú társadalomról, hogy én, mint egyetemi hallgató ilyen informális környezetben találkozhatok a Dán Királyi Család egyik tagjával. Szerintem ez nagyon előnyös a nemzetközi kapcsolatok kialakítására, országok összekötésére és azt a benyomást sugallta, hogy a Dán Herceg is érdekelt a fiatal nemzetközi diákok képzésében és megtartásában.” mondja Zsuzsanna.

Zsuzsanna tagja egy globális tehetség és karrierépítő programnak Dániában, egy közösségnek, ami több mint 600 fiatal nemzetközi diákot foglal magába, és aminek az a célja, hogy  kétoldalú mobilitást és  jövőbeni karrier lehetőséget teremtsenek, amíg Dániában élnek és tanulnak.

„A karrierprogramjainkkal próbáljuk lekötelezni a fiatal nemzetközi diákokat, akik a világ minden részéről érkeztek. A mai globális gazdaságban, a tehetség mobilitás egy hatalmas húzóerő a kultúrák közti cserében, az innovációban és a nemzetközi üzleti életben. Szorosan együttműködve a fiatal tehetségeinkkel, összekapcsoljuk Dániát a kiválasztott nemzetközi diákok anyaországaival, egy nagyon közvetlen és emberi szinten, aminek már nagyszerű eredményei vannak, ” hangzott el Joachim hercegtől a konferencián.

Országok és business-ek összekötése közvetlen, emberi kapcsolatokkal

„A mai globális gazdaságban, a magasan képzett és szakképzett munkaerő kulcsfontosságú a nemzetközi versenyképességhez és innovációhoz. Szorosan együttdolgozva a nemzetközi diákokkal, nemcsak Dániát, de a dániai business-eket is összeköthetjük, és ezáltal sok kétoldalú üzleti lehetőséget teremthetünk a szóban forgó országokkal,” mondja Nikolaj Lubanski, a Copenhagen Capacity igazgatója.

Fiatal dániai nagykövetek (Youth Goodwill Ambassadors of Denmark)

A Fiatal dániai nagykövet program a Copenhagen Capacity támogatásával jött létre szoros együttműködésben a koppenhágai jóakarat nagykövet szervekkel és a nagyobb dán egyetemekkel, mint a Koppenhága-i egyetem, Aarhus-i egyetem, Aalborg-i egyetem, Koppenhágai Üzleti Iskola illetve a Dániai Tudományegyetem. A projektet az Európai Unió Szociális Alapja támogatja.

 

Megosztás: