Tabukat döntött le a megyei könyvtár női körös beszélgetése

2024. március 29. 11:20 | Csiffáry Zsuzsanna

A Békés Megyei Könyvtár március 21-én ismét a közvetlen és közvetett érintetteket, az érdeklődőket és azokat várta, akik szerettek volna többet tudni testükről, annak működéséről, jelzéseiről, hogyan vegyenek részt egy kötetlen, irodalommal színesített beszélgetésen – a Női körben. Ez alkalommal az endometriózist vették górcső alá.

A beszélgetés szervezője és kiötlője, illetve házigazdája az intézmény munkatársa, Földesi Csenge volt. Az apropót és a témát az adta, hogy az endometriózis hónapjában minél szélesebb női kört tájékoztassanak a betegség tüneteiről, hatásairól, megelőzéséről. Akik az est folyamán részt vettek a beszélgetésben: Dr. Krizsán Mária szülész, nőgyógyász, meddőségi specialista, Garay Éva pszichológus és Soós Emőke bábszínész.

 

Kép: Békés Megyei Könyvtár

 

Az est folyamán a jelenlévők tájékozódhattak arról, mi is az endometriózis. 

Az endometriózis a termékeny életkorban lévő nők körülbelül 10 százalékát érintő, krónikus, jóindulatú betegség. Méhnyálkahártyához hasonló – endometrium – szövet megjelenését és szaporodását jelenti a méh üregén kívül, leggyakrabban a kismedencében, a petefészkekben, illetve a hashártya felszínén. Ezek az endometriózis szigetek összhangban állnak a menstruációs ciklussal, ennek hatására belső szervi összenövések, immunológiai reakciók és sejtmediátor anyagok felszabadulása ciklikus fájdalmat és meddőséget okozhatnak.

 

Kép: Békés Megyei Könyvtár

 

A betegség okozta elváltozások érinthetik a méh izomzatát, a méhen kívüli hasűri és nemi szerveket, így a petefészket, petevezetéket, hüvelyfalat, a vastag-, vég-, illetve ritkábban a vékonybelet; a húgyhólyagot és a húgyvezetéket, sőt akár a májat, vesét, tüdőt is.

 

Kép: Békés Megyei Könyvtár

 

Abban az esetben, ha az endometriózis nemcsak a szövetek felszínén helyezkedik el, hanem azok állományába hatol, mélyen infiltráló endometriózisról beszélünk. A betegség kialakulásának pontos oka nem ismert. Az általánosan elfogadott elmélet szerint a legtöbb nőnél előforduló retrográd menstruáció (a menstruációs folyadék fordított irányú, hasüreg felé történő távozása) okozza az endometriózis kialakulását.

Juhász Zoltán, az intézmény vezetője a Behir.hu-nak elmondta, hogy hasonló beszélgetések várhatóak a közeljövőben is. 

 

Kép: Békés Megyei Könyvtár

További programok »

Itthon

Városi gyereknap a Munkácsy Negyedben – galériával

A gyereknapi körtúránkat a Csabagyöngyében kezdtük Évi tündér megnyitójával, majd bejárva a helyszíneket láttuk, hogy a Munkácsy Mihály Múzeum, a Békés Megyei Könyvtár, a Munkácsy Emlékház és a Napsugár Bábszínház is színes programokkal várta a családok seregét.
18:50
FEL