Táborozó gyermekeket tanítottak a biztonságos közlekedésre és a bűnmegelőzésre

2020. július 15. 19:11 | Hidvégi Dávid

„Tudj többet, élj jobban…” jelszóval tartott szemléletformáló oktató programot a Kulturált Közlekedésért Alapítvány szerdán délután a CsabaParkban. A gyerekek játékosan tanulhattak.

A Kulturált Közlekedésért Alapítvány fő célja a hazai közlekedés kultúrájának és biztonságának fejlesztése; olyan járművezetők képzése, akik jó szakmai felkészültség birtokában kulturáltan és megbízhatóan vesznek részt a hazai és nemzetközi forgalomban. Az alapítvány a honlapján különféle segédanyagokat – kiadványokat, kisfilmeket, módszertani útmutatókat – biztosít minden korosztály és minden típusú közlekedő számára, a közlekedés szabályaival még éppen ismerkedő kisgyerektől a kerékpárosokon vagy éppen a hivatásos gépjárművezetőkön át a tanárokig, szülőkig vagy éppen nagyszülőkig.

Az alapítvány ügyvezetője a behir.hu kérdésére elmondta, hogy céljuk elérése érdekében részt vesznek a mindenkori közlekedésbiztonsági akcióterv végrehajtásában, együttműködnek az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft-vel, valamint más hatósági szervekkel és részt vesznek a társadalmi szervezetek azon erőfeszítéseiben, melyek céljai a biztonságos és kulturált közlekedés fejlesztéseire irányulnak.

 

 

– Nagyon fontos a prevenció, a megelőzés. Azt gondoljuk, hogy a társadalom többi területén fontos elébe menni a bajnak. Felelősség teljesen és tudatosan kell élnünk az életünket, amely a közlekedésünkben is leképződik. Ez alapján építettük fel a hat állomásunkat, ahol húsz percenként váltogatjuk a csoportokat. A gyerekek KRESZ pályán mehetnek végig, de tanulhatnak a bűnmegelőzésről és megismerkedhetnek az első segéllyel is – fogalmazott Filei Henriett.

Dr. Garamvölgyi László r. dandártábornok, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója a bűnmegelőzésről oktatta a gyermekeket rajzok segítségével. Elmondta: a szakemberek szerint már négy éves korban el kell kezdeni életkorspecifikusan a bűn és balesetmegelőzési oktatást, mert minimum tíz év kell ahhoz, hogy ezeket a gyermekek készséggel tudják alkalmazni.

 

 

– Ezzel az oktatással a gyerekek nem lesznek áldozatok, de mindig hozzáteszem, hogy elkövetők sem. Ezek a prevenciós ismeretek, ideértve a bűnmegelőzést és a balesetmegelőzést, tanulhatók. Amikor speciális szaktudással bíró kollégák látványosan és megfelelő demonstrációs eszközökkel bemutatják ezeket az ismereteket, akkor a gyerekek nem csak szórakoznak, hanem tanulnak is – fogalmazott. Hozzátette: tapasztalta, hogy némely esetben a szabályokat a gyermekek jobban ismerik, mint a felnőttek. Az pedig, ha a szülő csak félinformációval rendelkezik és rosszul adja át a tudást, káros, ezért fontos a szakemberek segítsége.

 

Galéria

További programok »

FEL