Szombattól újra kötelező a maszkviselés zárt térben

2021. november 18. 15:45 | Varga Diána

A kormány szigorít az érvényben lévő járványügyi szabályokon, mert sok a fertőzött – derült ki a csütörtöki kormányinfón.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a napi adatok ismertetésén túl arról beszélt, hogy a matematikusok előrejelzései szerint a negyedik hullám november végén, december elején tetőzhet. A tárcavezető úgy fogalmazott: a szakemberek továbbra is úgy tartják, hogy érdemi védettséget az oltás jelent, a járványt pedig azokban az országokban sikerült megfékezni, ahol az emberek a második után a harmadik oltást is felvették.

A miniszter azt is ismertette, hogy a romló járványügyi adatok miatt szombattól ismét kötelező lesz a zárt térben a maszkhasználat. A szolgáltatók esetében mindenhol kötelező lesz az eszköz viselése, ahol az üzlethelyiségben rendszeresen öt főnél többen tartózkodnak. Az iskolákban az intézményvezetők dönthetnek arról, hogy elrendelik-e a kötelező maszkhasználatot. A tárcavezető azt is hangsúlyozta, hogy továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni az 500 főnél nagyobb rendezvényeket. Emellett az egészségügyben kötelezővé teszik a harmadik oltás felvételét, az államigazgatásban is hasonló lépésre készülnek, ezzel is jó példával járva elől.

Gulyás arra is emlékeztetett, hogy jövő héten országos oltási akcióhét lesz, 101 megyei és városi kórházban, megemelt kapacitással várják azokat, akik beoltatnák magukat. Erre egyes szakrendelőkben is lesz lehetőség, különösen ott, ahol kevés a kórházi oltópont. Hozzátette: ötféle vakcina áll rendelkezésre, minden vakcinatípusból van, kivéve Szputnyikból, mert az elfogyott.

A miniszter arról is beszélt: örömmel látják, hogy a benzinkutakon az árcsökkentés végbement és sehol nem találtak olyan helyet, ahol nem tartották be a 480 forintban maximált árat. Mint mondta, szerdától a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is ellenőriz, mobillaborokkal szűrik ki azokat a kutakat, ahol rontottak az üzemanyag minőségén.

A tárcavezető emellett arról tájékoztatott, hogy megnyitják a lehetőséget a kisvállalkozók előtt, hogy beléphessenek az egyetemes szolgáltatói körbe, így csatlakozhatnak a rezsicsökkentéshez. Mint mondta, erre ugyanazok a vállalkozások jogosultak, amelyek a helyi iparűzési adónál is kisvállalkozói kedvezményben részesülhetnek.

 

További programok »

FEL