Szombaton mozdonyparádéval is várták a vonatok szerelmeseit

2019. szeptember 28. 14:12 | behir

Zakatoló Csörgő ami egykor az egész országot járta, Nohab dízel mozdony, ugyanolyan, mint ami régen a Balaton környékét szelte át. Mérnöki műgonddal elkészített terepasztalokon kattognak végig a szebbnél szebb kicsinyített vasparipák a tizenötödik alkalommal megrendezett Nemzetközi Vasútmodell Kiállításon és Mozdonyparádén, ahol szombaton a valódi vonatok kapták a főszerepet.

Pénteken vette kezdetét a VOKE Békéscsabai Vasutas Művelődési Háza és a Kandó Kálmán Vasútmodellező Klub szervezésében, három helyszínen, három napon át tartó rendezvény, ahol szombaton – a közel kilencvenszeresen kicsinyített vasparipák és a működő kisvonatokkal üzemelő Lego-város mellett – a mozdonyparádén a valódi mozdonyoké, vonatoké volt a főszerep.

 

 

Mint azt Mohácsiné Szeverényi Ágnes, a VOKE Békéscsabai Vasutas Művelődési Háza intézményvezetője elmondta, a békéscsabai vasútállomás raktári rakodó vágányain idén 14 mozdony és kocsi tekinthető meg kívül és belül.   

Láttunk ott felújított M40-es púpos mozdonyt, nosztalgia vonatot, DB-t, amiből csak néhány darab készült, és persze a sokat emlegetett Csörgő is megtalálható volt a repertoárban.

 

 

A "mozdonysimogatóban" a vonatok olyan részeit nézhette meg a nagyközönség – gépház, motortér, vezetőfülke – amelyekkel a hétköznapokban biztosan nem találkozott még.

A legkisebbek közül sokakat talán éppen „itt csapott meg először a mozdony füstje”, volt, aki el is mondta, hogy ha nagy lesz, akkor bizony mozdonyvezető szeretne lenni.

A mozdonyparádé szombaton 16 órakor véget ér, de vasárnap estig még megtekinthetők a remekül megformált terepasztalok és élethű mini vonatok a Vasutasban.  

H. Sz., M. E.

 

Galéria

További programok »

Itthon

Surman László missziós igazgatóval a cigánymisszióról beszélgettünk

Az egyházak erősödő szerepét emelte ki a szociális ágazatban Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár. Békés megyében a Magyar Pünkösdi Egyház is ellát szociális feladatokat. A 7.Tv Aktuális című műsorában Surman László missziós igazgatóval Tóth Bianka műsorvezető beszélgetett.
2020. augusztus 8. 16:12
FEL