Szombaton kelet-magyarországi derbi- interjú Dajka Bettinával

2016. február 27. 13:10 | behir.hu

Az év első két hónapjában meglehetősen sűrű a versenynaptára a békéscsabai női kézilabdacsapatnak, hiszen a lila-fehér lányok folyamatosan vívják a fontosabbnál fontosabb összecsapásokat. Így lesz ez most szombaton is, amikor csapatunk a régi nagy riválist, a Debrecent látja vendégül a Városi Sportcsarnokban.

Azt mondani sem kell, hogy ez a párharc mindkét csapat számára különösen fontos, presztízsjelentőséggel bír. Azonban nem csak a presztízs miatt kiemelt a két klubnak ez az összecsapás, hanem azért is, mert szombati ellenfelünk ádáz csatát vív közvetlen riválisaival a nyolcba kerülésért, amihez minden pontra szüksége van. A lila-fehérek számára pedig a halovány ősz után minden egyes sikernek óriási jelentősége van, mint ahogy az előző fordulóban a fővárosban szerzett pontoknak is, egy hete a csabai lányok bravúrosan, remek játékkal fektették két vállra az MTK együttesét. Csapatunk egyik irányítója, a nemrég két éves szerződést aláíró Dajka Bettina értékelte a hétvégi találkozót, és természetesen szót ejtett az előttünk álló rangadóról is. 

A héten hosszabbítottál a klubbal, ezek szerint jól érzed magad Békéscsabán?

Igen, két évet írtam alá, és mivel eddig csak kölcsönben szerepeltem a klubban, nyártól már teljes egészében békéscsabai játékosnak mondhatom magam.  Megkedveltem a várost és úgy érzem, nagyszerűen sikerült beilleszkednem, és most már egyre inkább a csapatban is megtalálom a helyem. De tagadhatatlan, hogy a klubvezetés által felvázolt jövőkép, valamint a leendő edző személye is nagymértékben befolyásolt a döntésben. Az elmúlt időszakban nagyon sok csapatnál megfordultam, és örülök, hogy végre ennél az egyesületnél hosszabb távlatokban gondolkodhatok. 

Az utóbbi időben sokkal több szerephez jutsz a csapatban, és jó formában is játszol… 

Én is úgy érzem, hogy egyre jobban megkapom a bizalmat mind a vezetőedzőtől, mind a csapattársaktól. Sajnos az ősz folyamán nem sikerült maradéktalanul beépülnöm az együttesünk játékába, de tavasszal már jóval több időt tölthetek a pályán, és egyre jobb páros kapcsolatok alakulnak ki köztem és a játékostársaim között. Emellett a pozitív hozzáállást - ami számomra az élet minden területén nagyon fontos -, a játékomba is igyekszem belevinni, és ez is segítségemre van a kiegyensúlyozottabb szereplésben. 

Az MTK ellen egy nagyon hosszú idegenbeli nyeretlenségi szériát szakítottatok meg…

Nagyon vártuk már, hogy megtörjön a jég, és végre idegenben is kijöjjön a lépés számunkra. Korábban sokszor azt éreztem, hogy a kellő tűz hiányzott a játékunkból, ha vendégként szerepeltünk, most viszont ez már a mérkőzés első pillanatától meg volt bennünk. Úgy is fogalmazhatnék, hogy megéreztük a küzdés „ízét”, és egymást bíztatva, csapatként játszottuk végig a találkozót. De szó szerint csapatként, hiszen aki pályára lépett, hozzá tudott valamit a találkozó megnyeréséhez. Betartottuk az edzői utasításokat, és szinte végig okosan, nyugodtan játszottunk. Hosszú lefolyású támadásokat vezettünk, és kihasználtuk a helyzeteinket. Ugyan az első félidő végén egy kisebb hullámvölgybe kerültünk, de szünetben tudtuk rendezni a sorokat és a második játékrész elején már ismételten a mi akaratunk érvényesült. Nagyon jó érzés volt megélni ezt a mérkőzést, és azt, hogy nem nekünk kellett futni az eredmény után, hanem végig kézben tartva a találkozót, megérdemelten hoztuk el a két pontot a Népfürdő utcából.

Szombaton pedig egy igazán nagy presztízscsatával folytatódik Számotokra a bajnokság…

Valóban, hiszen érkezik a Loki, és tudom, hogy ez a mérkőzés a Szurkolóknak is nagyon sokat jelent. De természetesen mi is nagyon szeretnénk jól szerepelni, és tartani azt a jó formát, ami az elmúlt hetekben jellemző volt ránk. Nehéz mérkőzés lesz a szombati, abban biztos vagyok. A Debrecen egy nagyon egységes, erős csapat, amely több meghatározó játékossal is rendelkezik, különösen a középső posztokon. Kudor Kitti remekül összefogja az együttest, így az ő játéka mindig kulcsfontosságú ellenfelünknél. Emellett rendkívül gyors játékot játszanak, ennek megfelelően kiemelten figyelnünk kell a jó visszarendeződére, hogy a lerohanásaikat meg tudjuk akadályozni.

Ezek szerint egy igazi ki-ki mérkőzésre számítasz?

Abszolút. Nagyon fontos lesz, hogy az első pillanattól kezdve keményen védekezzünk, és az MTK mérkőzéshez hasonlóan türelmesen, helyzetekig kijátszva vigyük végig a támadásinkat. Szeretném, ha a technikai hibáink számát is csökkenteni tudnánk, és egységes játékot produkálva legyőznénk a Debrecent. Úgy érzem, hogy tavasszal, sokkal egységesebbek vagyunk, és remélem, ezt szombaton a pályán is meg tudjuk mutatni. Már sokat hallottam a Békéscsaba – Debrecen párharcok hangulatáról, így remélem, most is megtöltik a Szurkolók a csarnokot, és igazi rangadó hangulatban kézilabdázhatunk. Mi pedig igyekszünk győzelemmel és jó játékkal meghálálni nekik a biztatást.

A két csapat Békéscsabán lejátszott mérkőzéseinek mérlege meglehetősen kiegyenlített, hiszen az elmúlt tíz viharsarki összecsapásból ötször a lilák és négyszer a Loki diadalmaskodott, egyszer pedig döntetlent játszottak a felek. Legutóbb tavaly májusban volt Békéscsabán keleti rangadó, akkor 36:29 arányú Debrecen siker született, mint ahogy a két együttes őszi találkozóján is a piros-fehérek örülhettek.      

 

Dömény Dezső 

FEL