Szolgálatban a zebra zsaruk

2020. szeptember 3. 17:08 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Hivatásos rendőrök és önkéntes, általános iskolás diákok teljesítenek szolgálatot reggelente kilenc Békés megyei gyalogátkelőnél. A Zebra zsaru programmal szeretnék felhívni a figyelmet a közoktatási intézmények környékén megnövekedett gyalogos forgalomra. Az önkéntes fiatalok emellett a biztonságos közlekedésről is sokat tanulhatnak.

A programban résztvevő egyik békéscsabai iskolás, Zahorán Bence azt tapasztalja, hogy sokan ugyan betartják a szabályokat és átengedik a gyalogosokat, de vannak olyanok is, akik nem elég körültekintőek. Dér Dávid második éve vesz részt a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Zebra zsaru programjában, azt mondja, sokat tanult ennek köszönhetően, például megismerkedett a KRESZ szabályokkal is.

A Békés Megyei Balesetmegelőzési Bizottság már 2005 óta szervezi meg a zebra zsaru programot annak érdekében, hogy az iskolába járó diákok biztonságosabban tudjanak közlekedni.

– Szeptember, illetve májusban a megnövekedett járműforgalom miatt olyan kijelölt gyalogos átkelőhelyeken biztosítunk szolgálatot, ahol közlekedési jelzőlámpa nem irányítja a forgalmat. Emellett az is célja a programnak, hogy azok a gyerekek, akik önként részt vesznek ebben a programban – úgymond zebra zsaruként szolgálatot teljesítenek – kicsit közelebbről, testközelből jobban megismerjék a közlekedést – tájékoztatott Zahoránné Márton Brigitta rendőr főtörzsőrmester, a Békéscsabai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály balesetmegelőzési előadó.

A program célja, hogy a gyerekek könnyebben, gyakorlatban is elsajátíthassák a biztonságos közlekedés szabályait.

 

Galéria

További programok »

FEL