A zebra zsaruk felügyelik a gyalogosok biztonságos átkelését Békésben

2021. szeptember 1. 09:21 | Papp Ádám Sándor

Hivatásos rendőrök és önkéntes általános iskolás diákok teljesítenek együtt szolgálatot reggelente kilenc Békés megyei gyalogátkelőnél szeptemberben. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság a Zebra zsaru programot 2005-ben indította, a kezdeményezéssel szeretnék felhívni a figyelmet a közoktatási intézmények környékén megnövekedett gyalogos forgalomra.

Szeptemberben, a reggelente munkába indulók megnövekedett autós, kerékpáros és gyalogos forgalomra számíthatnak az új tanév kezdete miatt. Negyed nyolc és háromnegyed nyolc között már sűrű a közlekedés az iskolák környékén. A zebrazsaruk a baleset-megelőzési bizottság jóvoltából Békéscsabán, a Dobozi úton segítenek a diákoknak a biztonságos átkelésben. 

– Nagyon jó volt, hogy láthattam, milyen a rendőrök munkája. Fontosnak tartom, hogy a diákoknak, akik szeptember elsején az iskolába mennek, ne legyen semmi bajuk, amikor átkelnek a zebrán – mondta a behir.hu kérdésére a 4. osztályos Dézsi Márton, aki részt vett a Zebra zsaru programban.

Szeptemberben Békés megyében 26 gyalogosátkelőnél van rendőri irányítás, amelyből 9 helyszínen vannak zebra zsaruk is. Továbbá több, mint 50 zebránál polgárőrségi forgalomirányítás van – tájékoztatott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

 

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

 

– A Zebra zsaru program Békés megyei kezdeményezésre indult és már több, mint egy évtizedes múltra tekint vissza. A munkatársaim a tanév során közlekedési ismereteket tanítanak negyedik osztályos diákoknak és ezek a kisdiákok kijönnek az utcára a rendőr kollégákkal, amellyel gyakorlatilag segítik a társaik biztonságos közlekedését. A Dobozi út és a Puskin utca találkozásánál lévő gyalogosátkelőnél is ez látható: a zebra zsaruk a rendőrökkel együtt irányítják a forgalmat – emelte ki Szombati Andrea rendőr őrnagy.

Hozzátette: a jövőben is szeretnék folytatni az általuk elkezdett kezdeményezést, hiszen a tanév kezdetén és szeptemberben megnövekedett gyalogos forgalom tapasztalható az oktatási intézmények környékén.

További programok »

FEL