Szolgálatban a „Mikulás” – ajándék járt a rendes sofőröknek

2019. december 6. 17:14 | behir

Mikulás napon is folytatódott a „Látni és látszani” kampány Békéscsabán. A rendőrök a menetfény és a tompított fényszóró helyes használatára is felhívták az autósok figyelmét. A szabályosan közlekedők ajándékot kaptak.

A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság és a Békéscsabai Rendőrkapitányság ajándékozással egybekötött ellenőrzést tartott Békéscsabán, a „Látni és látszani” kampány részeként december 6-án, Mikulás napján. A rendőrök ezúttal a menetfény és a tompított fényszóró használatára vonatkozóan adtak tanácsokat az autósoknak.

A közúti ellenőrzések tapasztalatai szerint a menetfénnyel felszerelt járművek vezetői korlátozott látási viszonyok között, sötétben és szürkületben is gyakran közlekednek úgy, hogy nem kapcsolják fel a tompított fényszórót, csupán az indításkor automatikusan felkapcsolódó menetfény világít az autójukon. Ez azonban nem elég, hiszen a menetfény nem helyettesíti a tompított fényszórót, amit a KRESZ szerint éjszaka és korlátozott látási viszonyok között használni kell. Fokozza a veszélyt, hogy a járművek többségén csak elől van automatikusan felkapcsolódó menetfény, hátul nincs, így ilyen esetben az autó hátulról egyáltalán nincs kivilágítva – olvasható a rendőrség hivatalos honlapján.

 

 

A rendőrség kéri a közlekedőket, hogy a téli időjárásra tekintettel fordítsanak kiemelt figyelmet a láthatóságra! Lakott területen belül ne csak éjszaka, hanem nappal is kapcsolják fel a tompított fényszórót, ha a látási viszonyok korlátozottak, erősen borult az idő vagy köd, eső, esetleg havazás miatt lecsökken a látótávolság. Tiszta időben már a késő délutáni óráktól, szürkületben is ajánlott használni a tompított világítást! Lakott területen kívül minden esetben szükséges használni a tompított fényszórót vagy a menetjelző lámpát, korlátozott látási viszonyok esetén pedig a tompított világítást. A távolsági fényszórókat lakott területen kívül csak akkor szabad felkapcsolni, ha nem vakítja el a közlekedő partnereket! A tompított és távolsági fényszóró helyett vagy mellett ködfényszóró, hátsó helyzetjelző ködlámpa használata csak akkor engedélyezett, ha a látási viszonyok ezt indokolják.

További programok »

FEL