Hagyományőrzés és közösségteremtés békében, Békésben

2023. szeptember 9. 14:02 | Fajó Attila

A Csabai Szlovákok Szervezete és a Békés Vármegyei Szlovák Önkormányzat szervezésében nyitotta meg kapuit a már hagyománnyá vált Békében Békésben Nemzetiségi Fesztivál a Szlovák Kultúra Házában szombaton délelőtt, Békéscsabán.

Jarmok – így mondják szlovákul a vásárt és valóban: igazi vásári forgatag és fesztiváli hangulat fogadta a békéscsabai Szlovák Kultúra Házába látogatókat. A Nemzetiségi Fesztivál a szlovákságra jellemző szinte összes kulturális, zenei és gasztronómiai értéket felvonultatta, rendkívül széles képet festve a nemzetiség értékei felől érdeklődőknek. 

Krajcsovics Hajnalka, a ház vezetője kifejtette, hogy igyekeztek minél színesebb programokkal széles skálán mozogni és a befogadás értékét közvetíteni, a természetszerűleg megjelenő hagyományőrzés, értékápolás és közösségteremtés mellett.

 

 

Pepó János, a nagybánhegyesi szlovák önkormányzat elnöke a Nagybánhegyesen létrejött szlovák festőművészek által látogatott alkotótábor képeiből rendezett kiállításról beszélt a behir.hu-nak adott interjújában. Mint mondta, nagy érték az, hogy a nemzetközileg elismert művészek egy kicsit Békéscsabához, Békés vármegyéhez is kötődnek.

 

 

Békéscsaba Megyei Jogú Város Szlovák Önkormányzatának elnöke, Kiszely András hírportálunknak úgy fogalmazott, hogy a vármegyei szlovákság fontos találkozóhelye ez a nemzetiségi fesztivál, amelyre – az esemény népszerűségét jelezve – a nagy meleg ellenére is sokan kilátogattak. Üde színfoltja ez a vármegyei nemzetiségi fesztiváloknak, eseményeknek immár bő egy évtizede – fűzte hozzá.

Közben a színpadon a nagybánhegyesi citerazenekar ifjú tagjai pengettek szép dallamokat, készült a kvaszienka, főttek a különféle finomságok a sátrak alatt és igazi közösségi élmény kerekedett, nemcsak szlovákoknak!

 

Galéria

További programok »

FEL