Szlovák irodalmi délután a Békés Megyei Könyvtárban

Szlovák irodalmi délutánra invitálták az érdeklődőket kedden délután a Békés Megyei Könyvtárba. A program különlegessége egy könyvbemutató volt. A Mi Alföldünk című kötet a dél-alföldi szlovák és szlovák kötődésű szerzők irodalmi antológiája.

A könyvet Lonovics Lászlóné szerkesztette, melyben harmincnyolc szerző írása található meg. A rendezvényen Rakonczás Szilvia, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója köszöntötte a megjelenteket, aki elárulta, hogy a mű két nyelven tartalmaz írásokat a szlovákságról.

Szincsok György író kiemelte: a mű különlegessége, hogy nagy részben Békés megyében született szépirodalmi alkotásokat rejteget. Az író – aki egyben lektorálta is a könyvet – hangsúlyozta, hogy a szlovák identitástudatot teljes mértékben megőrzi a mű annak ellenére, hogy az írásoknak különböző a műfajuk, a nyelvezetük és a színvonaluk is.

A közös pont a kötetben a dél-alföldi szlovákság története, amely összekapcsolja az írásokat – tette hozzá Szincsok György. A program részeként a szerzők felolvastak a kötetből, majd egy kiállítást is megtekinthettek az érdeklődők a könyv fotósainak munkáiból.

 

Megosztás:

Címke: , , , ,