Szigorodó határőrizet

2016. július 5. 16:32 | behir.hu

Úgynevezett mélységi határőrizetet vezettek be a magyar hatóságok a szerb és a horvát határ mentén kedden 0 órakor. Ez azt jelenti, hogy azokat a migránsokat, akiket a határtól számított 8 kilométeres távolságon belül elfognak, visszakísérik a határkerítésen található kapukig, és útbaigazítják őket a legközelebbi tranzitzóna felé.

Idén 17 351 illegális határátlépőt fogtak el Magyarországon, és 330 embert tartanak idegenrendészeti őrizetben. Közülük 13at fogtak el mindössze a horvát határszakaszon, ami elenyésző a szerb szakaszon tapasztalt aktivitáshoz képest.

Ez idáig a gyakorlat az volt, hogy azok a migránsok, akik bejutottak Magyarországra, ha bizonyíthatóan bűncselekményt követtek el, őrzött befogadó központokba, többek között a Békéscsabára kerültek. Ha nem követtek el bűncselekményt, akkor pedig nyílt befogadó központokba –kerültek és ott nyújthatták be menedékkérelmüket. A mélységi határőrizettel azonban jelentős változást eredményezz majd. 

Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó elmondta:

„A változtatásnak az a lényege, hogy az államhatártól 8 kilométeres mélységig, akiket elfog a rendőrség azokat - ha nem valósult meg bűncselekmény, tehát nem derül ki, hogy embercsempészés vagy nem tudjuk bizonyítani, hogy erőszakos tiltott határátlépést, tehát bűncselekmény alakzatot követett el - akkor csak egy szabálysértés valósul meg. A rendőrség egy figyelmeztetéssel zárja le a szabálysértést, majd pedig visszakísérik a kerítéshez a személyeket, kapun keresztül kilépnek ugyancsak magyar területre, hiszen a határvonal és a kerítés között magyar terület van és ott megfelelő felvilágosítást kapnak arról, hogy menekültkérelmüket benyújthatják a tranzitzónákba.”

A Békés megyei határátkelők közelében egyelőre nem tapasztalható hasonló nyomás. Battonyán az általunk megkérdezettek véleménye is vegyes volt a kérdésben

- „A románoktól se féltünk, a migránsoktól se muszáj. Azok is emberek.”

-”Nem kellenek ide! Csinálnak annyi szemetet így is az egész országban, hogy egész Magyarország nem csinál annyi szemetet, amit ők ide behoznak. Maradjanak csak ők otthon!

- Én megmondom őszintén, a fertőzésektől félek, amiket behoznak. Én nekem mint emberrel, semmi bajom. Mert még én is lehetek olyan helyzetben – ne legyek –, hogy menekülök. Mint emberekkel, semmi gondom.”

A román határ közelében lévő települések lakói még nem is találkozhattak nagyobb migránshullámmal, hiszen a statisztikák alapján eddig elvétve, rendkívül alacsony számban érkeztek bevándorlók Románia felől.

 A szerb és horvát határ mentén bevezetett mélységi határőrizettől azt várják a hatóságok, hogy kevesebb migráns lesz Magyarország területén. Ezeken a szakaszokon fokozták a rendőri jelenlétet is. A hírek szerint ugyanis az elmúlt napokban rekordszámú migráns érkezett Szerbiába, akik Nyugat-Európába tartanának. A magyar-román határon egyelőre nem tartottak szükségesnek hasonló szigorítást. 

FEL