A statisztikai adatok szerint hazánkban a fogyasztók 70%-a választja a trappistát a különböző sajtfélék közül, így elmondható, hogy ez a legnépszerűbb sajtnak számít a magyarok körében.
A vásárlók véleményére voltunk kiváncsiak. Az általunk megkérdezett emberek vélekedése megoszlik a termék minőségével kapcsolatban: vannak, akik elégedettek vele és vannak, akik a minősébeli romlás miatt nem vásárolnak trappistát, inkább más sajtfélét választanak.
A jelenleg forgalomban lévő trappisták között természetesen most is van különbség, azonban a Nébih-hez egyre több panasz érkezett a színvonal romlása miatt. Ezért döntöttek a szakemberek úgy, hogy vissza kell állítani a trappista eredeti formáját - árulta el megkeresésünkre a szervezet élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója, dr. Pevla György.
- Az Európai Unióhoz való csatlakozást követően a trappista előállításra vonatkozó magyar szabályozást 2004. április 30-ától egy egységes leírás váltotta fel. Az akkor megadott termékek jellemzésébe pedig nagyon sokféle sajt leírása belefért - ismertette az igazgató. Hozzátette: most az alapanyagok szabályozása történik meg, illetve az új előírásnak megfelelően a trappistának szilárd, jól vágható állománnyal kell rendelkeznie, közepes méretű termékeket kell előállítaniuk a termelőknek több hetes érlelési idő alatt, amely a sajt jellegében 3-6 milliméter átmérőjű kerek erjedési lyukak formájában mutatkozik meg.
A szakember úgy fogalmazott, hogy a ma kapható sajtok is forgalomban maradhatnak, de nem nevezhetőek trappistánanak, ha nem felelnek meg a kirtériumoknak. Az élelmiszer szakbizottság már elfogadta a szabályozást, amelynek jelenleg a közigazgatási egyeztetése zajlik. A jogszabály változtatás időigényes feladat, amely 2020 év végére léphet érvénybe.